Кламер БГ - Новини: Две изненадващи блокади на БНТ, станала е бухалка

Две изненадващи блокади на БНТ, станала е бухалка

България

|
Пет, 21 Авг 2020г. 14:07ч.
Две изненадващи блокади на БНТ, станала е бухалка

Сградата на Българската национална телевизия в петък стана обект на две поредни блокади от гражданското сдружение "Боец", което за четвърти ден предприема изненадващи акции срещу институции в знак на недоволство срещу управляващите.

Демонстрации срещу БНТ периодично се случват от началото на антиправителствените протести. В края на юли сградата на обществената телевизия бе повече от два чака под блокада с намиращите се вътре депутатка от ГЕРБ Даниела Дариткова и лидерката на БСП Корнелия Нинова, които се наложи да бъдат извеждани с полиция.

“Необективни излъчвания, абсолютно необективни данни за това, което се случва, поддържа властта, която е абсолютно порочна и корумпирана. Кошлуков (директорът на БНТ – б. ред.) е част от тази креатура, която в крайна сметка превърна всички медии в бухалка", казаха участници във втората за деня демонстрация.

"Нашата задача като граждани е да изринем мафията от властта. Имаме нужда от чиста медийна среда. Имаме нужда от свободни медии и журналисти, които да отразяват обективно действителността и всичко, което се случва. Само тогава можем да бъдем истински свободни", заяви лидерът на "Боец" Георги Георгиев, цитиран от БГНЕС.

Сн. БГНЕС

Първата тръгна в 8 часа сутринта от палатковия лагер на Орлов мост. Шествието блокира входа на телевизията и гости на предаванията не бяха допускани да влязат. Протестиращите ги призоваваха да не участват в БНТ. Според тях телевизията не е обективна, тъй като не отразява протестите адекватно.

Хората поискаха среща с Емил Кошлуков, чиято оставка също се иска от протеста, но бяха информирани от охраната, че това не е възможно, тъй като нямат предварително уговорена среща и не са в списъка с такива.

Охраняващите БНТ не допуснаха демонстрантите вътре и те се оттеглиха, но по-късно се върнаха с яйца и домати и започнаха да замерят сградата. Акцията бе огласявана от викове "Оставка", развяваха се български знамена и флагове на ЕС.

Сн. БГНЕС

И БНТ се сдоби с лепенки с надпис "офис на Пеевски", каквито предишните дни бяха разлепени на сградите на Министерството на правосъдието, на Централната избирателна комисия и на Антикорупционната комисия.

Преди ден, при блокадата на КПКОНПИ, протестът на сдружение "Боец" настоя за среща с ръководителя на комисията Сотир Цацаров, за да му връчат оставка за подписване и не допуснаха част от служилите на комисията да влязат. Бившият главен прокурор отказа да се срещне с протестиращите. По-късно КПКОНПИ пусна съобщение, в което бе записано, че Цацаров не желае да се срещне с председателя на "Боец" Георги Георгиев заради негови снимки с премиера Бойко Борисов, с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и с бившия банкер Цветан Василев.

Внезапното блокиране на важни обществени сгради е новата стратегия на протестиращите, обявена преди няколко дни.

mediapool.bg