Кламер БГ - Новини: Новата Covid добавка към пенсиите: По 60 лв. на месец за 6 месеца (обновена)

Новата Covid добавка към пенсиите: По 60 лв. на месец за 6 месеца (обновена)

България

|
Ср, 22 Дек 2021г. 16:21ч.
Новата Covid добавка към пенсиите: По 60 лв. на месец за 6 месеца (обновена)

Асен Василев (в средата) заедно с премиера Кирил Петков и икономическия министър Корнелия Нинова по време на днешното правителствено заседание, сн. БГНЕС

Новите Covid добавки за пенсионерите ще са в размер на 60 лв. на месец и ще се изплащат в продължение на първите шест месеца на 2022 г. - от януари до юни, съобщи в сряда вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след заседанието на Министерския съвет.

Важен детайл е, че финансирането на Covid добавките, които ще се плащат през 2022 г., ще бъде със средства от преизпълнението на данъчните приходи от 2021 г., което е извънредна бюджетна практика, критикувана по време на управлението на ГЕРБ. Добавките за полугодието ще струват около 750 млн. лв.

Асен Василев каза, че с отпускането на добавките с краен срок до юни се изпълнява коалиционното споразумение, според което има ангажимент през следващите шест месеца да бъде преразгледано формирането на пенсиите и пенсионната реформа. Освен това в средата на 2022 г. се предвижда и актуализация на бъдещия държавен бюджет.

Засега идеята е да се запази структурно системата, както е в момента, с приетите промени, свързани с актуализацията на пенсиите, които влизат в сила от 25 декември.

Така няма да има пенсионер, който след Нова година да получава по-ниска сума от тази, която взима сега с добавката от 120 лв.

Причината е, че от 25 декември влиза в сила гласуваната в края на лятото в предходното Народно събрание актуализация на пенсиите. Според нея коефициентът за осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 1.20 на 1.35. Минималната пенсия се вдига от 300 лв. на 370 лв., а максималната – от 1440 лв. на 1500 лв.

От 25 декември се вдига и социалната пенсия за старост - от 148.71 лв. на 170 лв., реши правителството в сряда. Увеличението ще повиши пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на почти 69 000 пенсионери.

Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите - за чужда помощ и за ветерани от войните.

mediapool.bg