Кламер БГ - Новини: Пожарникари, спасили две бебета, получиха отличие

Пожарникари, спасили две бебета, получиха отличие

България

|
Ср, 22 Дек 2021г. 16:57ч.
Пожарникари, спасили две бебета, получиха отличие

Пожарникари, спасили две бебета, получиха отличие

Екипът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Благоевград, спасили живота на две бебета, са първите за 2021 г. "Посланици на доброто", отличени от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Вечерта на 10-ти декември в централата им се получава сигнал за пожар в жилищен блок. Повече от три часа шест екипа пожарникари се борят с огнената стихия. Ситуацията е изключително тежка, когато става ясно, че на осмия етаж сред пламъците има близначета едва на 38 дни. С риск за собствения си живот пожарникарите се втурват по стълбите на блока, където вече почти нищо не се вижда, а дишането е невъзможно. Но те успяват да стигнат до бебетата. Дават им собствения си кислород, мокрят пелените им заради високите температури и ги извеждат от пожара. Благодарение на бързата реакция и професионализма на благоевградските пожарникари от огнения ад са спасени 27 души, сред които и шест деца.

"Вие сте пример за доброто, за смелостта, за всичко, в което трябва да възпитаваме децата си, за всичко, което трябва да сме като общество. За мен като председател на Държавната агенция за закрила на детето е изключителна чест да ви наградя и да ви благодаря за спасените детски животи, за спасените човешки съдби", каза д-р Елеонора Лилова, която отиде на място в РСПБЗН – Благоевград и връчи кристалната статуетка "Посланик на доброто 2021 г." на началника на пожарната гл. инсп. инж. Боян Кондуров.

И днес пожарникарите са си на работното си място. Казват, че не се чувстват герои, но са благодарни за признанието на Държавната агенция за закрила на детето, защото искат добрият пример да се показва и вярват, че във всяка една ситуация, когато се касае за детски живот и не само, никой не би останал безучастен.

Държавната Агенция за закрила на детето за трета поредна година ще отличи, ще покаже и ще разкаже за хората, които не са супер герои, но променят съдби с добрината си, с професионализъм и с отдадеността си на значими каузи.

mediapool.bg