Кламер БГ - Новини: Нова ракета, показана на парада в Пхенян, променя съотношението на силите

Нова ракета, показана на парада в Пхенян, променя съотношението на силите

Свят

|
Пон, 12 Окт 2020г. 15:09ч.
Нова ракета, показана на парада в Пхенян, променя съотношението на силите

Заплахата от Северна Корея се увеличи значително, след като Пхенян показа на военния парад по повод 75-ата годишнина на Корейската трудова партия междуконтинентална балистична ракета,, пише британският в. "Експрес".

Експерти я смятат за втората по големина такава ракета в света и предупреждават, че тя може да достигне до всеки американски град и да убие за секунди 1,5 милиона души. Вероятно е способна да заблуди противоракетните системи.

"Ако този проект е бил реализиран, той ще повиши още повече заплахата за САЩ", заявява Су Тянран, анализатор в Open Nuclear Network. "То обаче изпраща силен политически сигнал и показва предпочитанията на ръководството за още по-голямо оръжие".

Дългата 26 метра севернокорейска ракета отстъпва само на руската ракета Р-36 ("Сатана" по класификацията на НАТО), но е по-голяма от американската ракета "Миротворец". Смята се, че тя може да носи ядрена бойна глава с мощност от над 2000 мегатона, способна да разруши който и да било град за секунди.

Освен това ракетата е мобилна, което затруднява унищожаването й, преди да бъде изстреляна, отбелязва в. "Експрес".

"Ясното послание е, че въпреки твърденията на САЩ, севернокорейската ядрена заплаха не е била премахната", заявява Брус Клингнър, пенсиониран анализатор на ЦРУ.

Ким Чен-ун продължава да развива севернокорейската ядрена програма, пише в. "Вашингтон пост". След безпрецедентната серия от срещи между лидера на КНДР и президента на САЩ Доналд Тръмп, преговорите за премахване на ядрения арсенал на Пхенян се забавиха. В същото време Ким беше зает да увеличава ядрения си арсенал, правейки го по-способен да поразява цели в Южна Корея, Япония, американски сили в Азия, или дори континенталната територия на САЩ.

Севернокорейските постижения подкопават твърденията на Тръмп, че срещите му с Ким през 2018 и 2019 г. са гарантирали, че Северна Корея "вече не представлява ядрена заплаха", подчертава изданието.

Севернокорейският режим изглежда разполага с ракета, способна да достигне САЩ. По-неясно е дали армията на страната може да се справи с противоракетните системи и дали ракетата е достатъчно усъвършенствана, за да порази набелязаната си цел.

Смята се, че Северна Корея разполага с достатъчно ядрени материали за между 30 и 60 ядрени оръжия, отбелязва изданието. Възможно е Пхенян да работи и по разработването на ракети, способни да носят множество бойни глави.

Освен това Ким се стреми да развива подводния си флот и се очаква скоро да разположи нова подводница, която според експертите ще може да изстрелва ракети.

Преговорите между Ким и Тръмп превърнаха двамата лидери от разменящи обиди врагове в партньори в диалог. Според президента на САЩ дипломатическите му усилия са предотвратили война - но все още не са довели до значителен напредък, подчертава в. "Вашингтон пост".

mediapool.bg