Кламер БГ - Новини: Баку иска Турция да бъде включена в преговорите за Нагорни Карабах

Баку иска Турция да бъде включена в преговорите за Нагорни Карабах

Свят

|
Пон, 12 Окт 2020г. 17:03ч.
Баку иска Турция да бъде включена в преговорите за Нагорни Карабах

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев каза днес, че не знае кога биха започнали преговори с Армения за спорния район Нагорни Карабах, но подчерта, че Турция трябва да бъде включена в процеса, докато в същото време нараства натискът над крехкото прекратяване на огъня между двете враждуващи страни, предаде Ройтерс, като цитира тв интервю на преиздента.

Според Алиев Минската група, сформирана, за да посредничи за уреждане на конфликта и ръководена от Русия, САЩ и Франция, е предубедена, а Турция, която той описва като световна сила, замесена в Сирия, Либия и други международни конфликти, също трябва да участва в процеса за намиране на решение за Нагорни Карабах.

"Турция също е член на Минската група, защо да не е сред съпредседателите? Въпреки че много западни страни не искат да признаят това, думата на Турция е важна, тя е напълно независима", каза Алиев, цитиран от Ройтерс.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви обаче, че не се предвиждат промени във формата на мирните преговори за Нагорни Карабах, предаде Ройтерс. Лавров направи изказването си пред репортери в Москва след разговори с арменския си колега Зограб Мнацаканян.

Мнацаканян заяви, че ефективни мирни преговори за Нагорни Карабах, населен предимно с етнически арменци анклав в Азербайджан, биха били възможни единствено след пълно спиране на огъня между азербайджанските и арменските сили.

Лавров каза на пресконференцията, че Турция е подкрепила постигнатите в Москва на тристранни консултации договорености за уреждането на нагорнокарабахския конфликт. "Свързах се с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, информирах го, че разчитаме на подкрепа за усилията ни, а вчера имахме пореден телефонен разговор, в който подкрепата за московския документ беше потвърдена", каза министърът.

Армения и Азербайджан и днес си размениха обвинения в нарушаване на споразумението, подписано от външните министри на Баку и Ереван в събота в Москва след продължителни преговори под егидата на външния министър Сергей Лавров и личната намеса на президента Владимир Путин, предаде Асошиейтед прес. Споразумението предвижда прекратяването на огъня да подготви почвата за преговори за уреждане на конфликта.

Говорител на арменското министерство на отбраната заяви, че азербайджанските сили "обстрелват ожесточено южния фронт" в зоната на конфликта. Азербайджанското военно ведомство настоя, че Баку спазва примирието, и обвини арменските сили в обстрел на Геранбойския, Тертерския и Агдамския район в Азербайджан, разположени около Нагорни Карабах.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар е казал на руския си колега Сергей Шойгу в телефонен разговор днес, че арменските сили трябва незабавно да бъдат отстранени от земите на Азербайджан, които са окупирали, и да спрат нападенията срещу цивилни, съобщи турското министерство, цитирано от Ройтерс.

Азербайджан не трябва да чака още 30 години за решение на конфликта и Турция подкрепя инициативата му "да си върне окупираните земи", се посочва в съобщение на министерството на отбраната, публикувано след разговора.

mediapool.bg