Кламер БГ - Новини: Нова провокация. Неизвестни нахлули в българския културен център в Скопие

Нова провокация. Неизвестни нахлули в българския културен център в Скопие

България

|
Четв, 16 Март 2023г. 13:41ч.
Нова провокация. Неизвестни нахлули в българския културен център в Скопие

Сн. БГНЕС

Поредната провокация по линия на отношенията между България и Северна Македония този път се отнася до Културно-информационния център на България в центъра на Скопие.

През нощта срещу четвъртък неизвестни лица са проникнали в новото помещение на центъра, което бе открито в края на миналата година.

При инцидента са нанесени материални щети, като полицията все още установява какво точно се е случило.

"Независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу самата българска държава, в лицето на държавна институция", се посочва в позиция на българското външно министерство.

От там припомнят, че с двустранната Спогодба за откриване на Културно-информационните центрове от 2003 г., двете държави са поели ангажимент да гарантират нормалното функциониране на културно-информационните центрове в двете столици.

Директорът на дирекция "Югоизточна Европа“ в МВнР Ваня Андреева вече е изразила пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска "сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания".

Тя е заявила очакването на българската държава институциите на Република Северна Македония не само да установят извършителите на това престъпление, но също така ясно да демонстрират, че такива посегателства срещу представителства на България са абсолютно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона.

"От особено значение е да не бъде допуснато запазване на усещането за безнаказаност на извършителите на подобни прояви, за което има значение както ефективното правораздаване, така и създаваният от политиците обществен наратив", се посочва в позицията на МВнР.

Това е поредно посегателство в Северна Македония, което заплашва да блокира нормализирането на отношенията между двете страни. Кулминацията на кризата бе побоят срещу секретарят на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков.

Преди това имаше атаки срещу помещенията на клубовете "Цар Борис III" в Охрид и "Ванчо Михайлов" в Битоля.

mediapool.bg