Кламер БГ - Новини: Нов Covid рекорд: 132 заразени и 6 починали; Борисов: Без паника, не сме казвали "корона, чао"

Нов Covid рекорд: 132 заразени и 6 починали; Борисов: Без паника, не сме казвали "корона, чао"

България

|
Пет, 19 Юни 2020г. 16:52ч.
Нов Covid рекорд: 132 заразени и 6 починали; Борисов: Без паника, не сме казвали "корона, чао"

Нов негативен рекорд на броя на заразените и починалите с коронавирус за денонощие беше отбелязан в петък, когато бяха регистрирани 132 нови случая и шестима починали. Новите случаи са с 43 повече спрямо предходните 24 часа, а в последните 10 дни страната ни стабилно отбелязва между 80 и над 100 нови заболели за денонощие. Големият брой нови случаи се дължи на няколко от вече известните активните огнища от последните дни, на ново огнище в полицията в Пазарджик, както и София, където в последните 2 седмици се наблюдава повишена заболеваемост.

За последното денонощие най-много случаи са регистрирани в София – 30. На второ място е София-област с 26 нови заразени, като основният принос е на огнището в ромската махала на Самоков. В Пазарджик има 17 случая, като там има ново огнище в местната полиция. В Кюстендил, където огнището също е в ромския квартал, новите случаи са 11, в Сливен – 9, в Пловдив – 8, Видин – 7, Смолян – 5, Благоевград – 4, в Бургас, Варна, Търново, Стара Загора, Шумен и Ямбол – по 1. Хората в болница са 289, а в интензивни отделения - 13.

На този фон премиерът Бойко Борисов призова хората да не се паникьосват и отново увери, че тотално разхлабените противоепидемични мерки няма да бъдат затягани. Призова обаче хората да се придържат към 3Д правилото: дисциплина, дистанция, дезинфекция.

Борисов: Без паника

"Не трябва да се паникьосваме, че броят на заболелите от коронавирус се е увеличил. Не призовавам към по-строги мерки срещу коронавируса, но трите "Д" трябва да се спазват - дисциплина, дезинфекция и дистанция", каза премиерът на извънреден брифинг в Министерския съвет в петък.

"Никога не сме казвали "корона, чао", не сме ви подвели, че епидемията е свършила", заяви той. Борисов обясни, че при разхлабване на мерките е взето под внимание това, че вирусът е вече по-слаб, а болниците ни вече имат по-голям капацитет и технически сме подготвени с предпазни средства и лекарства. "Ако сега затягаме мерки, първо, това би предизвикало паника и второ, това би подложило на много по-голям риск стопанския живот на страната", каза още премиерът.

По думите му ако строгите мерки бяха продължили, това е щяло да "поболее хората". "Има по-свободолюбиви хора, особено шопите. Като му кажеш: “няма да дърпаш шалтера“, той отива и го дърпа", коментира Борисов.

Борисов увери, че решенията се взимат само и единствено на базата съветите на експертите, макар че по време на извънредното положение се видя, че включително сред лекарите в щаба има различно виждане относно отделни мерки, а политическите решения на моменти се разминаваха с експертните препоръки.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че в момента е зает 18 % от капацитета на интензивните болнични легла и 36% на тези за лечение на респираторни заболявания и при нужда могат да бъдат удвоени.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни, че около 2% от българите имат антитела: 3% от медицинския персонал и около 2.5% от хората. “Антителата не са единствената защита на организма. Важен при тази инфекция е клетъчният имунитет, който в момента изучаваме задълбочено. Именно той ще защитава човечеството от вируса и неговите мутации“, каза Кантарджиев.

В София случаите са леки и не са концентрирани на едно място

От Столичната регионална здравна инспекция обясниха за Mediapool, че за разлика от останалите градове, където се наблюдават конкретни огнища на заболяването, в София новите 30 случая нямат изразена връзка помежду си.

В част от тях става въпрос за фамилно предаване, т.е. откриват заразени сред семейството на вече доказан вирусоносител. Здравните власти обаче увериха, че в столицата не се наблюдава концентрация на болни в отделна фирма, квартал или учреждение, а става въпрос за единични случаи, които освен това са леки. Според РЗИ повишената заболеваемост е нормална след либерализирането на мерките, но въпреки това тя остава сравнително ниска. Според изчисленията на РЗИ при 2 млн. население заразените са 0.15% на 10 000 души, което не говори за голяма циркулация на вируса в столицата.

Рекорден брой починали за денонощие

Рекорден брой са и починалите за изминалото денонощие - шестима. С тях общият брой на смъртните случаи вече стигна 190. Пациентите в интензивни отделения са 13, а в болници са 289 души. Починали са мъж на 55 г. с пневмония и сърдечно заболяване, жена на 74 г. със сърдечно заболяване, мъж на 70 г. със сърдечно заболяване и хронично белодробно заболяване, жена на 89 г. със сърдечно заболяване, хронично белодробно заболяване и онкологично заболяване, жена на 80 г. със злокачествено заболяване и мъж на 71 г. с остра респираторна инфекция, за когото няма информация за други заболявания.

Същевременно стана ясно, че е починал и 80-годишният фелдшер от шуменското село Климент, който бе с положителна проба, но преди дни отказа лечение и напусна болницата. Според кмета на Каолиново Нида Ахмедов фелдшерът е отричал съществуването на вируса. Два дни по-рано почина и 74-годишната му съпруга, която също бе с положителна проба.

Към момента общият брой на заразените в Каолиново е 46, каза още Ахмедов пред БНР. Според него до края на деня в петък ще бъдат изследвани работници на фирмата "Каолин".

Ново огнище в полицията

Големият брой нови болни от област Пазарджик се дължи на ново огнище в местната полиция съобщи пред БНР говорителят ѝ Мирослав Стоянов. Първият положителен случай е регистриран преди дни в сектора за издаване на лични документи. Към момента положителните проби са 11.

"След като беше установена първата проба с PCR тест, незабавно бяха предприети действия за изолиране на тези служители по домовете. Незабавно помещенията бяха дезинфекцирани и затворени за срок от 24 часа. От сутринта, от 8.30 ч. звено "Български документи за самоличност" работи и обслужва граждани", обясни Стоянов. Той допълни, че има положителна проба и в районното управление в Панагюрище, където също се провежда дезинфекция.

Затварят столичната болница по хематология заради заразена сестра

От Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ) съобщиха в петък, че затварят за дезинфекция и няма да приемат пациенти

Причината е положителен тест за коронавирус на медицинска сестра от клиниката по хематология. Медицинската сестра е без симптоми и се чувства добре, като е карантинирана в дома си.

Съгласно инструкциите, получени от Столичната Регионална здравна инспекция ще бъде изследван целия екип на клиниката. Същевременно ще бъдат уведомени и контактните пациенти, които също следва да бъдат изследвани. Започва и провеждането на пълна дезинфекция на лечебното заведение.

Болницата ще възобнови приема на пациенти в понеделник, 22 юни.

mediapool.bg