Кламер БГ - Новини: Горанов ще обясни в парламента облагането на хазарта

Горанов ще обясни в парламента облагането на хазарта

България

|
Пет, 19 Юни 2020г. 17:00ч.
Горанов ще обясни в парламента облагането на хазарта

По искане на БСП следващата седмица в парламента ще има разискване за действията на министъра на финансите Владислав Горанов във връзка с концепцията за облагането на хазартните игри.

За искането, което е подписано от над 60 депутати от БСП, съобщи депутатът Румен Гечев по време на парламентарния контрол.

"След което започват въпроси - безкрайно, на всеки километър, всеки петък, докато не видим как тези 700 милиона изплуват в чекмеджетата на властта", закани се Гечев.

Румен Гечев цитира текст от Закона за хазарта, според който до 28 февруари 2015 г. Министерският съвет е трябвало да разработи концепция за облагане на хазартните игри, придружена с оценка за въздействието. По думите на социалиста управляващите не са изпълнили закона.

Министърът на финансите обясни, че в началото 2015 г. е разработена Концепция за облагане на хазартната дейност в България, която включва анализ на действащия режим на облагане в страната, на европейското законодателство в областта на облагане на хазартната дейност и анализ на моделите на облагане на тази дейност в другите страни от ЕС. Анализът установил, че облагането с данък на брутната печалба е предпочитан модел на облагане на хазарта от страните-членки, а данъчната ставка е в зависимост от данъчната основа.

В разработената концепция е бил предложен нов режим на облагане на хазартната дейност на България.

mediapool.bg