Кламер БГ - Новини: Нов одит потвърди: Бюджетът е ощетен с над 556 млн. лв. от хазартни такси

Нов одит потвърди: Бюджетът е ощетен с над 556 млн. лв. от хазартни такси

България

|
Вт, 06 Юли 2021г. 15:37ч.
Нов одит потвърди: Бюджетът е ощетен с над 556 млн. лв. от хазартни такси

Нов одит потвърди: Бюджетът е ощетен с над 556 млн. лв. от хазартни такси

Държавната комисия по хазарта е ощетила бюджета с 556 872 283 лева, съобщи във вторник финансовото министерство. Данните са от втора проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция(АДФИ), извършена във вече закритата държавна структура.

Очаквано, ощетяването се е случило с по-малко събрани такси за хазартна дейност от "Ню Геймс" АД, "Национална лотария" АД, "Еврофутбол" ООД и "Евробет" ООД. Всички тези дружества се свързват с намиращия се в Дубай Васил Божков, над чиято дейност наскоро САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски".

Одитът е извършен за времето от 1 януари 2014 до 31 декември 2019 г., като инспекторите заключават, че е налице "заплащане на по-малък от дължимия размер на таксата по чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта от организаторите на хазартни игри в следствие на решенията на Държавната комисия по хазарта", с които са утвърдени правилата им.

На практика, направените констатации потвърждават наличието на нарушения при прилагането на Закона за хазарта, изразяващи се в това, че за поддържане на лиценз за организиране на едни и същи хазартни игри се заплащат формирани по различен начин държавни такси.

АДФИ направи и предходна проверка по казуса през 2020 г. и установи, че загубите за бюджета са в същия размер. Резултатите от първата инспекция се обжалват от засегнатите фирми. Така сегашният втори доклад на АДФИ потвърждава направените заключения от предходния.

На 2 юни САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски" на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков за "сериозна корупция".

В становището на финансовото министерство на САЩ за Божков се посочва, че неколкократно е подкупвал държавни служители.

"Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившият председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). По-рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители", се посочваше в съобщението.

Миналата година Божков сам призна, че е плащал рекет на бившия министър-председател Бойко Борисов и финансовия министър в кабинета Владислав Горанов, но неговите твърдения така и не стигнаха до реално разследване от страна на прокуратурата.

В съобщението се припомня, че в своето разследване българската прокуратура установява, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) по 10 000 лв. на ден, за да отнеме хазартните лицензи на конкурентни дружества. След тази мащабна схема за подкупи шефът на комисията подава оставка и е арестуван, а ДКХ е закрита.

Акцентира се, че влиянието на Божков в България продължава през участието му в парламентарните избори чрез партия "Българско лято".

Докладът от втората инспекция на АДФИ е предоставен на прокуратурата и става публичен с разрешение по чл. 198 от Наказателно-процесуалния кодекс.

mediapool.bg