Кламер БГ - Новини: Нов вид птица за България открита в Атанасовското езеро

Нов вид птица за България открита в Атанасовското езеро

България

|
Четв, 16 Дек 2021г. 18:59ч.
Нов вид птица за България открита в Атанасовското езеро

Нов вид птица за България открита в Атанасовското езеро

Еколози са документирали за пръв път у нас присъствие на дългоклюн вретенар. Два екземпляра от този вид птица са били открити при мониторинг на Атанасовското езеро на 15 декември в сряда. Новината бе съобщена от Природозащитния център към Българското дружество за защита на птиците(БДЗП). Мониторингът на Атанасовското езеро се реализира от БДЗП в рамките на проект "Лагуната на живота" към "Българска Фондация Биоразнообразие" (БФБ).

Дългоклюният вретенар е блатна птица, която гнезди по крайбрежието на Аляска, Северозападна Канада и най-североизточните части на Русия. Скитащи индивиди са наблюдавани многократно в Европа. На Балканския полуостров обаче видът е забелязан само в Гърция през 1962 г.

Предполага се, че двете птици, видени у нас, са пристигнали заедно. От деня на забелязването им те са все заедно, посочи Петър Янков от Природозащитния център към Българското дружество за защита на птиците пред БТА.

"Не може обаче да се разбере дали птиците са двойка, защото сега не е размножителният период", каза екологът. Не може да се прогнозира и колко дълго птиците ще останат в Атанасовското езеро. "Те ще останат, докато имат благоприятни условия за живот - храна и спокойствие", обясни Янков.

Той разказа, че Атанасовското езеро е разположено на западното място на черноморския бряг. То е плитка лагуна с разнообразни условия, поради неговата специфика - че е от солници, а мекото тинесто дъно е дом на много безгръбначни животни, с които птиците се хранят. Някои видове ракообразни дори се срещат само тук. Броят на видовете птици в Атанасовското езеро е 334.

mediapool.bg