Кламер БГ - Новини: Нинова смята, че президентът цели подчиняване на БСП

Нинова смята, че президентът цели подчиняване на БСП

България

|
Нед, 21 Авг 2022г. 16:09ч.
Нинова смята, че президентът цели подчиняване на БСП

Нинова смята, че президентът цели подчиняване на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която в последните седмици е подложена на непрестанни критики от наследника й на поста министър на икономиката и индустрията Николай Стоянов, а преди това и от президента Румен Радев обяви в неделя, че далечната цел на тези атаки, които са и срещу БСП, е да се смени ръководството на левицата и тя да се подчини, тъй като в момента била непослушна.

По думите й пред Нова телевизия, не са важни личните нападки срещу нея, а това, че в системата се връщат ГЕРБ, ДПС и задкулисието и се цели разклащане доверието на електората на социалистическата партия.

Тя на свой ред Нинова отправи критики към служебния кабинет – особено в областна на газовите доставки.

"Втечненият газ, който беше осигурен няма да влезе в България. Прочетохме, че той е на добра цена, по-ниска от европейската и директно от фирмата без посредници. Жалко е, че няма да го ползваме. От друга страна служебното правителство не даде никакви сигнали за започване на преговори с "Газпром", за да се търси възстановяване на доставките от там, които са на по-ниска цена", заяви Нинова.

Паралелно обаче Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет на президента, в момента съветник на служебния премиер Гълъб Донев, заяви пред БНР, че кабинетът маневрира между различни решения за за доставките на газа и по-специално за руското синьо гориво. По думите му ситуацията за започване на разговори с "Газпром" "малко напомня вица за заека - защо си с шапка, защо си без шапка – все бой".

"Има различия по въпроса кое е питомното и кое е дивото. Ще стане ясно, че всички разумни, ефикасни решения се разглеждат. Нищо не е отхвърлено априори", допълни съветникът на премиера.

Нинова обяви решенията на социалистите за справяне за проблема с газовите доставки. Сред тях са замразяване на цените на газа за битовите потребители, програма за компенсация на бизнеса, социална програма за енергийно слаби и възстановяване на диалога с "Газпром". Според нея това "добро за България, за икономиката и за хората".

"От няколко дни ми се обаждат работодателски организации и малки фирми, които са шокирани от създаването на кризисния щаб на 3 август и бездействието му 18 дена. Днес сме 21, а досега този щаб не се е събрал и не е поканил нито една работодателска организация, за да ги попитат от какво имат нужда. Тези 17-18 дни са загубени", заяви лидерът на социалистите.

"Ние буквално всяка седмица разговаряхме с потребителските организации, синдикатите, бизнеса. Тогава Асен Василев и Кирил Петков не одобряваха исканията за компенсации. Буквално за ръка съм водила работодателските организации, малкия и среден бизнес в Министерски съвет и съм организирала срещи с премиера и финансовия министър. Караха се, напускаха, връщат ги, давах аргументи.. Бяхме гласът на разума и се справихме с тези мерки - мораториум, компенсация на бизнеса, мощна социална програма. Резултатът от тези усилия е налице: През май сме на първо място в Европа по промишлено производство. За шестмесечието имаме произведен брутен вътрешен продукт два пъти по-добър от средния за Европа", коментира Нинова.

"Очевидно е, че има лична атака към мен, но не това е важното. Чрез уволненията и възстановяването на хора на ГЕРБ, се връща онзи модел, срещу който застанаха хората на площада, срещу който ние се борихме 6 месеца. Модел на задкулисие, обръчи от фирми, източване на държавни предприятия. Когато бях министър на икономиката и индустрията се разви мощна и манипулативна кампания . От сутрин до вечер лъжеха, че изнасяме оръжия за Украйна. Ходеха "будни граждани" да снимат самолети по летищата. Сега, нищо не се и споменава по този въпрос. Миналата седмица се изнесе оръжие за 1 млрд. евро – на една комисия, на едно заседание. При нас това никога не се е случвало. Сега никой не твърди, че през Полша отиват оръжия за Украйна", каза Нинова.

"Държавният глава ме обвини в едно изказване с думите "Корнелия Нинова да обясни на левите хора защо се изнася оръжие за Полша". Сега да питам ли аз г-н президента да обясни на левите хора за къде неговото правителство изнесе оръжие за 1 млрд. евро. От Полша отива ли в Украйна?, посочи още председателката на БСП.

Според нея има по-далечна цел на тази кампания и "мощната атака е съсредоточена срещу БСП. "Целта е да се сринем на изборите, да се смени ръководството, да се овладее партията и тя да стане послушна. БСП е непослушната партия, защото ние се изчистихме от зависимости вътре при нас и отвън от олигархични интереси, и следваме волята само на тези, които са ни избрали. Това не е удобно на много хора. Ние тази битка сме я водили 6 години срещу Борисов и сега продължаваме да сме партия, която си слуша народа", заяви тя.

"С ГЕРБ и ДПС няма да правим коалиция. Ще търсим подкрепа и общ фронт от партиите, с които започнахме, за да довършим докрай подреждането на държавата", каза още Нинова.

mediapool.bg