Кламер БГ - Новини: Нинова пак размаха Истанбулската конвенция срещу Станишев

Нинова пак размаха Истанбулската конвенция срещу Станишев

България

|
Ср, 03 Апр 2019г. 15:56ч.
Нинова пак размаха Истанбулската конвенция срещу Станишев

Корнелия Нинова, която по всякакъв начин се опитва да не допусне лидера на ПЕС Сергей Станишев в евролистата на БСП, намери нов аргумент срещу него – предстоящо гласуване на резолюция на Европейския парламент, с която се иска от Съда на ЕС да даде процедура, по която конвенцията да бъде подписана от ЕС като цяло. Нинова призова в сряда всички български евродепутати да гласуват "против", за да "защитят Конституцията, българските деца и семейства".

Както е известно, Партията на европейските социалисти, чийто председател е Станишев, подкрепя конвенцията и той пледираше за ратифицирането й от България, което обаче не се случи истеричната съпротива на БСП и "Обединени патриоти". Накрая ГЕРБ прехвърли топката към Конституционния съд, който определи конвенцията за противоконституционна поради термина "джендър" (социален пол).

Въпреки тази най-висока защита срещу конвенцията у нас, Нинова предупреди: "Ако се гласува тази резолюция за съда и съдът даде процедура за подписване на Истанбулската конвенция от името на ЕС и тя се подпише, то тя ще има обвързваща сила и за България".

Призивът Нинова към евродепутатите идва седмица преди социалистите да обявят цялата си евролиста, за чийто водач вече бе избрана Елена Йончева. Макар че Станишев е втори по номинации, Нинова вече няколко пъти публично обяви, че не е задължително той да бъде издиган за нов мандат в Европейския парламент. По информация на Mediapool в момента тя полага всички усилия Станишев да отпадне от евролистата и това е една от причините окончателното решение за кандидатите бе отложено до 14 април. 

mediapool.bg