Кламер БГ - Новини: Нинова: От два дни имам усещането, че Борисов управлява държавата

Нинова: От два дни имам усещането, че Борисов управлява държавата

България

|
Четв, 18 Ноем 2021г. 14:51ч.
Нинова: От два дни имам усещането, че Борисов управлява държавата

Нинова: От два дни имам усещането, че Борисов управлява държавата

"От два дни имам усещането, че Борисов управлява държавата. По негово време беше абсолютно същото: Ако мълчиш и си послушен, си добре. Ако обаче кажеш и една дума, която не харесва на управляващия господар, започва тричането".

Това написа лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова във Фейсбук. С думите си тя за пореден път напада президента Румен Радев през сравнение на управляващото сега служебно правителство с кабинетите на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Коментарът й обаче е насочен към изказвания срещу нея след катастрофалния резултат на партията на вота в неделя и подадената от нея оставка.

"След оставката ми и изложените мотиви, разни хора не се свенят публично да лъжат. Новата опорка е, че съм се договорила с Гешев и че когато прокуратурата нахлула в президенството съм се скрила", пише тя и посочва, че това не е вярно.

"Архивите говорят и казват истината. За любопитните, и свободни хора ги припомням: от площада и от парламентарната трибуна. На зависимите и лъжците ще отговарям само с фактите", написа още Нинова и припомни свое изказване, в което е защитила Радев след нахлуването в президентството миналата година. Публикувала е и снимки, на които тя и депутатите от БСП са пред президентството, за да подкрепят Радев.

Откакто подаде оставка, Нинова вече няколко пъти нападна президента и дори публично призна за разрива в отношенията им, за който се знае от много време, но нито тя, нито Радев потвърждаваха.

Във вторник тя отказа да каже дори дали ще гласува на балотажа, на който подкрепеният от БСП Румен Радев се изправя пред подкрепения от ГЕРБ Анастас Герджиков. Тогава тя обяви, че по време на предизборната кампания Радев подкрепял явно "Продължаваме промяната", а доскорошният говорител на служебното правителство Антон Кутев, който е дългогодишен член на БСП, с изказванията си срещу нея ангажирал и служебния кабинет.

Заради това преди ден Кутев подаде оставка като говорител на кабинета "Янев". "Във връзка с преднамерено предизвикани предизборни спекулации и воден от нежеланието си да въвличам служебното правителство в излишно напрежение ви уведомявам, че днес депозирах оставката си като говорител на правителството пред премиера Стефан Янев", мотивира той решението си да се оттегли от поста.

Иначе напрежението в БСП продължава да расте. Нинова обяви, че ще свика Националния съвет в събота- деня за размисъл преди президентския вот, за да насрочи той Конгрес за януари, на който да констатира оставката ѝ и след това да бъде избран и.д. председател до нов пряк избор. Освен това, макар че е в оставка, Нинова е в преговорния екип за съставяне на правителство. От т.нар. "вътрешна опозиция" настояват тя да не участва в разговорите с "Продължаваме промяната", а и.д. председател да бъде избран преди конгреса.

mediapool.bg