Кламер БГ - Новини: Нинова: Министърът на икономиката застрашава националната сигурност

Нинова: Министърът на икономиката застрашава националната сигурност

България

|
Вт, 13 Дек 2022г. 17:36ч.
Нинова: Министърът на икономиката застрашава националната сигурност

Нинова: Министърът на икономиката застрашава националната сигурност

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви във вторник, че икономическият министър Никола Стоянов е заплаха за националната сигурност на България. Конкретният повод е задвижена от министъра германска инвестиция от 1 млрд. евро за фотоволтаичен парк на язовир "Огоста". "Язовирът фигурира в документ, за който министъра вероятно и не е чувал - Постановление 181, което определя стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност", алармира Нинова. По-късно през фейсбук Стоянов контрира, че нито един инвеститор няма да заобикили закона и се спазват всички процедури.

Споровете между Нинова и Никола Стоянов са още от времето на кабинета "Петков". Тогава Нинова уволни Стоянов като шеф на борда на ВМЗ Сопот, а в настоящият служебен кабинет самият Стоянов седна в нейния стол като министър на икономиката.

Нинова: Язовирът е стратегически обект

Корнелия Нинова припомни публички изказвания на Никола Стоянов, че е задвижил процес за огромна германска инвестиция от 1 млрд. за фотоволтаичен парк при язовир "Огоста".

"Всяка чуждестранна инвестиция е добре дошла, стига да се спазват законите на България и да не се застрашава националната сигурност. Искам да предупредя следното: язовир "Огоста" фигурира в този документ, за който министърът вероятно и не е чувал - Постановление 181, което определя стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. Язовир "Огоста" на 6-то място в този списък представлява обект, важен за националната сигурност", каза Нинова.

Тя добави, че язовир "Огоста" е от тези рискови обекти, които се нуждаят от ремонт, за да се избегнат евентуално бъдещи проблеми. "Той е един от първите, за които трябва да се вземат мерки. Собственик на язовир "Огоста" е Министерство на земеделието. "Имам десетки аргументи да призова този човек(Никола Стоянов - б.а.) да бъде спрян и го казвам навреме", каза още Нинова.

След това лидерът на БСП зададе и риторични въпроси. Дали собственикът на язовира е дал разрешение? Какво казват службите по този въпрос, защото по това постановление тези обекти се наблюдават от службите? Трето, какво казва Държавната агенция по метрология и технически надзор? Четвърто, дало ли е Министерство на екологията ОВОС?

Нинова твърди, че министърът два месеца не отговаря на въпросите й и пропуска парламентарния контрол. Чакам го вече втори месец, да дойде тук преди да стане наистина опасен за България.

Никола Стоянов: За пореден път Нинова говори неистини

За пореден път г-жа Корнелия Нинова казва неистини. Днес - от трибуната на Народното събрание, коментира по-късно през фейсбук Никола Стоянов.

"Изнесе поредната манипулация, която показва как "свободно" борави с информация по всички теми, но която може да въведе в заблуждение българското общество", каза той.

Министърът твърди, че истината е, че за тези 8 седмици, в които работи Народното събрание, от парламентарен контрол е отсъствал един-единствен път. "При това информирах председателя на Парламента три дни по-рано, а поводът бе планирана важна среща със стратегически чуждестранен инвеститор и посланика на страна-член на ЕС, който го придружаваше", посочи Стоянов.

Той твърди, че във всички останали случаи е бил на разположение на народните представители, но те са преценили да изслушат други министри в рамките за времето за парламентарен контрол.

"До този момент поставените към мен устни питания и въпроси са общо 7 (седем). А не десетки, както г-жа Нинова си измисли днес. Всъщност едва 2 от тях са зададени от нея и никое не касае язовир "Огоста", каза Никола Стоянов.

Той добавя, че през този период е участвал на два блиц-контрола в Комисията по икономическа политика и иновации, където всеки неин член е можел да зададе всякакви питания за дейността на министерството.

Никола Стоянов напомни, че за периода, в който Корнелия Нинова е била министър на икономиката и индустрията, са изплатени близо 800 000 лв. обезщетения на освободени от нея служители. Освен това по нейно време, в системата на Министерството на икономиката и индустрията, са сключени договори за адвокатски услуги с една определена кантора за над 400 000 лв.

"В заключение бих искал да успокоя г-жа Нинова, че към момента (за разлика от предходен момент на управление на министерството) се спазват всички законови разпоредби. Затова и никой инвеститор (независимо дали е чужд или български) не може да заобиколи нито една процедура или законово изискване", каза той.

mediapool.bg