Кламер БГ - Новини: Нинова: БСП няма да подкрепи третия мандат, ако отиде при ДПС или "Възраждане"

Нинова: БСП няма да подкрепи третия мандат, ако отиде при ДПС или "Възраждане"

България

|
Нед, 20 Ноем 2022г. 18:14ч.
Нинова: БСП няма да подкрепи третия мандат, ако отиде при ДПС или "Възраждане"

Нинова: БСП няма да подкрепи третия мандат, ако отиде при ДПС или

"С първия мандат няма да стане кабинет, ГЕРБ не получава подкрепа", каза пред Нова нюз лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод това какви са според нея шансовете за съставяне на редовен кабинет.

Според нея "вторият мандат търси подкрепата на ГЕРБ", макар че ПП неколкократно заявиха, че не искат коалиция с партията на Бойко Борисов.

На въпрос как ще постъпи, ако се стигне до третия мандат и го получи БСП, тя отговори: "Ще се опитаме да направим правителство, не сме водили разговор, включително и на консултациите. Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ или трети на ДПС или на "Възраждане". Различни са възможностите, нека изчакаме".

По повод напрежението между нея и президента и провелите се консултации в президентството, Нинова каза : "Президентът ни посрещна доста агресивно, за разлика от приятелските му разговори с ГЕРБ и с ДПС. На репликата: "Три пъти ви връчвах мандата и не се получаваше", аз замълчах – два пъти ни го е връчвал".

Нинова припомни и разминавания в позициите на БСП и на държавния глава. "Едното е закупуването на новите 8 самолета F-16, - това е първото внесено решение в парламента, не промените в Изборния кодекс. Ние имаме категорична позиция по този въпрос – в кризата не смятам, че трябва да се харчат сега тези пари. Както и заявката за закупуване на "Грипен", каза лидерът на социалистите.

"Ние имаме кардинални различия с президента", повтори тя.

"Второто – ние направихме всичко възможно през този бюджет държавата да почувства подкрепата на хората. Инфлацията изяде всичко, но президентът не иска да го разбере. Внесли сме нов пакет социални мерки", каза Нинова.

Относно промените в Изборния кодекс, с които се връща и хартиената бюлетина, Нинова отново заяви, че като вносител БСП няма да оттегли измененията, въпреки настояванията от бившите ѝ коалиционни партньори от ПП и ДБ.

"Не смятаме да изтеглим законопроекта си за връщане на хартиена бюлетина. Нашето предложение е за смесено гласуване, но може да станат поправки. Демократичните партии искат отново да нарушим законите на страната – приет на второ четене законопроект не може да бъде изтеглен. Този парад на диктатурата… Изтеглянето на закона е противозаконно. Елате, влезте (на заседание в парламента – б.р.)…", каза Нинова.

Всъщност обаче това, че проектът не може да бъде оттеглен не е вярно. Правилникът на парламента, който е със статут на закон, предвижда след приемане на първо четене законопроетите да могат да бъдат изтегляни само с решение на Народното събрание. В момента обаче няма смисъл ПП и ДБ да внасят проект на подобно решение, защото коалиция "хартиена бюлетина" между БСП, ДПС, и ГЕРБ има мнозинство и ще го отхвърли.

mediapool.bg