Кламер БГ - Новини: Никола Груевски ще лежи 2 години в затвора заради покупката на луксозна лимузина

Никола Груевски ще лежи 2 години в затвора заради покупката на луксозна лимузина

Свят

|
Пет, 05 Окт 2018г. 16:59ч.
Никола Груевски ще лежи 2 години в затвора заради покупката на луксозна лимузина

Никола Груевски отива в затвора, след като двугодишната му присъда бе потвърдена и от Апелативния съд и вече е окончателна.

Той е осъден по така нареченото дело "Танк", че е оказал незаконно влияние за покупката на луксозен правителствен мерцедес за 600 000 евро.

Съдът частично прие жалбата на осъдения за извършването на покупката - бившия помощник министър на вътрешните работи Гьоко Поповски, и намали присъдата му с две години на четири години и шест месеца.

Никола Груевски управлява Македония в продължение на десет години от 2006 до 2016 г. Неговото управление беше белязано от масово подслушване и преследване на политическите противници, изолация на Македония от международната общност и съседите, цензура върху медиите и антиквизация, а също така корупцията. Емблема на тази корупция беше закупуването на супер скъпа лимузина Мерцедес за около 600 хиляди евро, което възмути македонското общество, отбелязва БГНЕС.

Според съда той е оказал влияние върху своите подчинени за закупуването на скъпата лимузина.

През 2015 г. излязоха телефонни записи, на които се чуват гласовете на тогавашния премиер Никола Груевски и на вътрешния министър по онова време Гордана Янкуловска.

В разговорите става дума за автомобил "Мерцедес" на стойност около 600 хил. евро.

Двамата обсъждат как да купят лимузината, да бъде с цялостно оборудване и по възможност за задната седалка да има екран. Груевски пояснява, че автомобилът трябва да бъде купен за МВР, а да го ползва той, когато пътува някъде, където няма журналисти, за да не се разбере, че е купен за него.

В един от разговорите Гордана Янкуловска Груевски казва: “Искам да бъде последен модел - Full Mercedes“.

"На задните седалки искам да има екрани за малките, абе, да бъде Full. И започвай с процедурата за покупката на колата. Да "разиграем", че става въпрос за кола на МВР. До изборите колата да се води на МВР”, казва Груевски, на което Янкуловска отговаря: “Да, да, така ще бъде. Колата ще се води на МВР".

“Ей, нямаш представа каква фантазия е колата - има и масаж на задните седалки. Няма по-хубава кола в Македония от тази", пояснява Янкуловска пък в разговор с тогавашния шеф на спецслужбите Сашо Миялков.

"Супер, №1, перфектен", казва Гордана Янкуловска.

mediapool.bg