Кламер БГ - Новини: Мистерия с изчезналия президент на Интерпол

Мистерия с изчезналия президент на Интерпол

Свят

|
Пет, 05 Окт 2018г. 19:50ч.
Мистерия с изчезналия президент на Интерпол

Във Франция започна следствие за изчезването на президента на Интерпол - китаеца Мън Хунвей, съобщиха световните агенции в петък.

Семейството на 64-годишния Мън не се е чувало с него от една седмица, откакто той напуснал централата на Интерпол във френския град Лион за пътуване до Китай. С каква цел е била визитата му в Китай не е ясно

Според източник на АФП Мън Хунвей не е изчезнал във Франция.

Базираното в Хонконг издание "Саут Чайна Морнинг Поуст" пък твърди, че представителят на Интерпол е бил задържан за разпит още с кацането му в Китай на 29 септември, но не се посочва нито къде е отведен, нито за какво евентуално е разследван.

Официална реакция от страна на китайските власти все още няма, а Мън е висш представител на китайската комунистическа партия.

Сигнал до френските власти за изчезването на Мън подала силно разтревожената му съпруга, с която живеели в Лион.

ББС коментира, че изчезването на Мън Хунвей се вписва в модела, наложен от идването на Си Дзинпин на власт през 2012 г., според който висш представител на Китайската комунистическа партия "изчезва", а след това се обявява, че е бил разследван и осъден за съответното нарушение. Така досега са "дисциплинирани" на 1 млн. партийни функционери.

Изданието посочва също така, че случаят с изчезналия президент на Интерпол е по-особен, защото обикновено семействата на изчезналите партийни функционери се страхуват да алармират за това, за да не бъдат подложени техните близки на още по-големи наказания.

Друг интересен момент е, че съпругата съобщава в полицията за изчезването на Мън цяла седмица по-късно.

Интерпол може да издаде червена бюлетина за международно издирване на президента си, но няма правомощия да праща свои служители да извършват арести в други държави.

Според сайта на Интерпол настоящият председател на базираната в град Лион международна полицейска организация е бил заместник-министър на обществената сигурност в Китай, посочва Ройтерс. Той има 40-годишен опит в полицията и областта на правосъдието в Китай в областта на наркотиците, международния тероризъм и граничен контрол.

Мън Хунвей е президент на Интерпол от 2016 г. Той замени на поста французойката Мирей Балестрази. Мандатът му изтича през 2020 г.

От страна на международната полицейска организация бе заявено, че е запозната със съобщенията за "предполагаемо изчезване" на нейния президент Мън Хунвей и че въпросът е работа на съответните органи във Франция и Китай, предадоха Ройтерс и ДПА.

От Интерпол обаче посочиха, че оперативната й дейност се ръководи от генералния секретар.

"Генералният секретар е служителят на пълно работно време, отговорен за ежедневното ръководене на Интерпол", заяви организацията. "Генералният секретариат на Интерпол няма да коментира повече", посочва се в нейно съобщение.

mediapool.bg