Кламер БГ - Новини: Невиждана от 50 г. суша в Румъния вдига цената на тока и храните

Невиждана от 50 г. суша в Румъния вдига цената на тока и храните

Балкани

|
Пон, 17 Авг 2015г. 11:22ч.
Невиждана от 50 г. суша в Румъния вдига цената на тока и храните

Румъния се сблъсква с най-сериозната суша в последните 50 години. Горещите дни това лято са довели

до намаляване на водата в почвата и реките, което ще доведе до вдигане на цените на тока, както и до поскъпване на плодове и зеленчуци, а вероятно и други храни.

Това пише румънския вестник "Гъндул", цитиран от БТА в понеделник. Специалистите казват, че царевицата тази година е увредена поради високите температури на въздуха. Положението при слънчогледа също не е по-добро, лоша е и реколтата от грозде.

Елена Матееску, директор на Националното управление по метеорология отбелязва, че месец юли тази година е бил най-топлият в последните 136 години. Същевременно е бил и най-сухият от 1961 година насам. Матееску посочи, че през седмицата ще паднат дъждове в цялата страна, но те няма да са достатъчни за преодоляване на сушата. Тя предупреди също, че са възможни и градушки.

От службата за управление на водите посочиха, че дебитът на Дунав е с 50 процента по-нисък спрямо миналата година, същото е положението и при по-малките реки. Това означава, че хидроцентралите нямат капацитет да произведат достатъчно енергия, а липсващото количество се произвежда с помощта на топлоцентралите, но на по-високи цени, които ще се усетят във фактурите за ток, които плащат както населението, така и фирмите.

Вестник "Евениментул зилей" отбелязва днес, че икономиката на Румъния нараства под очакваното и че все още не са отчетени последиците от сушата. Брутният вътрешен продукт на Румъния е нараснал със само 0.1 на сто през второто тримесечие на тази година спрямо първото тримесечие, под очакванията на анализаторите, които прогнозираха ръст от около 1 процент. На годишна база ръстът е от 3.2 на сто, отново под очакванията от 4 процента.

"И все още не са отчетени последиците от сушата, които ще се видят ясно в данните за последните две тримесечия на годината", предупреди Йонуц Думитру, председател на Фискалния съвет.

mediapool.bg