Кламер БГ - Новини: Хиляди бежанци нахлуха в Македония

Хиляди бежанци нахлуха в Македония

Балкани

|
Съб, 22 Авг 2015г. 19:18ч.
Хиляди бежанци нахлуха в Македония

Хиляди бежанци нахлуха в Македония, след като пробиха полицейските заграждения по границата на страната с Гърция, предадоха агенциите.

Според АП около 2000 мигранти са влезли на македонска територия, профучавайки край полицаите с щитове.

В суматохата са били ранени няколко души. Македонската полиция е стреляла със зашеметяващи гранати.

До безредиците се е стигнало, когато полицията е решила да пусне група мигранти с малки деца да преминат границата.

Под напора на тълпата кордонът бил пробит и хиляди други използвали момента да притичат през полето, което не е било защитено с бодлива тел.

Няколко деца са изгубили родителите си в хаоса.

Това е втори ден на сблъсъци между имигрантите и македонската полиция, която се опитва да им попречи да продължат пътя си на север към страни от ЕС.

В нощта срещу събота полицията е пуснала малки групи семейства с деца да преминат границата и да стигнат пеша до железопътната гара в Гевгелия. 600 души са се качили във влак в 5 часа сутринта в Гевгелия и са заминали на север към Сърбия. След това бежанците се насочват към Унгария, съобщи Ройтерс.

Полицията стреля с шокови гранати и влезе в сблъсък с мигрантите, които искаха да пресекат границата в петък, ден след като македонското правителство обяви извънредно положение на границата, за да спре бежанския поток.

По-рано ООН изрази безпокойство заради насилствените мерки, използвани от македонската полиция за борба с безредиците за разпръсването на бежанци, опитващи се да преминат от Гърция в Македония.

Върховният комисариат на ООН за бежанците призова правителството в Скопие да създаде "организирано управление" по границите.

Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш разговаря в събота с македонския външен министър Никола Попоски и получи уверения, че границата няма да бъде затваряна в бъдеще, посочи базираната в Женева организация.

Гутериш също така призова властите в Гърция да предоставят спешна помощ на хората, намиращи се от гръцката страна на границата.

mediapool.bg