Кламер БГ - Новини: "Не те ли е срам, бе". Борисов отново нахока журналист

"Не те ли е срам, бе". Борисов отново нахока журналист

България

|
Пет, 11 Ноем 2022г. 16:10ч.
"Не те ли е срам, бе". Борисов отново нахока журналист

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново си позволи да хока журналист. Този път това стана по време на "брифинга" му пред репортери по време на посещението край Пловдив, където огледа новата пречиствателна станция за града и региона.

След като неколкократно повиши тон, Борисов се обърна към кореспондента на Нова тв Благой Бекриев с думите "Не те ли е срам, бе". Със същите думи се обърна и към останалите журналисти.

"Нито има по-опитен, нито по-можещ, нито с по-голям авторитет навън, защото миграционната криза, щях да я спра веднага", заяви Борисов.

А Бекриев попита дали това означава, че Борисов е готов отново да е премиер. Лидерът на ГЕРБ започна да отговаря със спокоен тон: "Не, няма да го причиня повече нито на себе си, нито на семейството, нито на партията. Защото вие виждате - в една демократична държава излиза министър-председателят и вика "Аз арестувах моя опонент" и това за вас е нищо."

"И това за вас не е скандал! И вие същите говорите за правова държава! Не ви ли е срам, бе! Не ви ли е срам, бе - той се хвали, че ме е арестувал! Пред децата и пред семейството, с бременно дете!", продължи Борисов, докато вече театрално се възмущаваше пред камерите.

Накрая извика: "Не те ли е срам, като журналист! Или не си?".

Последваха няколко секунди мълчание. Журналистите не реагираха на недопустимото поведение на Борисов, който обаче реши все пак да се извини. "Извинявай за тона, но всичко това ми е минало през главата. Извинявай, ама много ми е вътрешно. Много ми е вътрешно. Извинявайте още веднъж, нищо лично към вас", каза той и с това темата приключи.

С думите "излиза министър-председателят и вика "Аз арестувах моя опонент" визира бившият премиер Кирил Петков, по чието време Борисов бе задържан за 24 часа. Кирил Петков обаче никога не е казвал публично подобно нещо и вероятно с думите си Борисов визира твърденията на шоумена и лидер на ИТН, че е получил есемес от Петков, който гласял "Арестувах Бойко Борисов". Преди ден пред "Капитал" Кирил Петков така и не отговори ясно дали е изпращал или не такова съобщение.

"Пуйки", "мисирки", изолация и още

Не за първи път Борисов си позволява подобно отношение към журналисти. През годините се е обръщал към журналистки, и то от неговия антураж, с думите "пуйки" и "мисирки", а от партията приемаха това поведение за нормално.

През 2020 година, подобно на сегашната ситуация, той се изнерви от въпрос на журналист от бТВ и го нападна словесно.

В края на последния си премиерски мандат Борисов избягваше срещите си с медиите и дори накрая ги замени с излъчвани на живо онлайн монолози.

Той обаче не беше единственият от ГЕРБ, който неглижираше и изолираше медиите по онова време. През септември 2020 г. тогавашният председател на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ сложи край на 30-годишна традиция журналисти, депутати и посетители на парламента да имат равен достъп до общите помещения в сградата на Народното събрание и да могат да говорят свободно.

В продължение на месеци политическите репортери бяха натикани в отделен коридор и само от благоволението на народните избраници зависеше дали и кога ще идат при медиите да отговарят на въпроси. Караянчева отказа да снеме изолацията дори след две журналистически подписки, след позиция на омбудсмана и международна реакция.

Достъпът на журналистите до депутатите бе възстановен едва след първите за 2021 г. избори – тези през април, след които ГЕРБ паднаха от власт и се оказаха в политическа изолация като нежелан партньор за останалите партии.

От ГЕРБ обаче не са единствените, които си позволяват да се държат по такъв начин с представители на медиите. Преди малко повече от месец лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че партията му умишлено не съобщава на някои медии за предстоящите ѝ събития. Тогава той назова поименно "Дневник", "Капитал", Mediapool и "Клуб Z", нарече ги "жълто-кафяви отходни тръби" и призова техните журналисти да напуснат залата, защото не искал да е в едно помещение с тях и да отговаря на въпросите им. След като това не се случи, той напусна собствената си пресконференция.

mediapool.bg