Кламер БГ - Новини: 15 000 риби ще почистват язовира в Панчарево

15 000 риби ще почистват язовира в Панчарево

България

|
Пет, 11 Ноем 2022г. 16:36ч.
15 000 риби ще почистват язовира в Панчарево

Зарибяване на Панчарево, сн. БГНЕС

15 000 риби ще почистват язовира в Панчарево. Това стана ясно в петък от обща инициатива на кмета на района Николай Гюров и министерство на земеделието.

"Инициативата е на кмета на района Николай Гюров, който направи среща с мен и министъра на земеделието Явор Гечев. Ние прегърнахме тази идея и решихме да се отзовем на този зов на столичани, тъй като ние знаем какво е състоянието на язовира.", разказа аграрният зам.-министър Валентин Чамбов.

Чамбов посочи, че ще опитват с по-лесните мерки за почистване като зарибяването, но ако не успеят с тях ще се търсят други механизми, които са по-трудоемки и по-скъпи.

"Сега с тази мярка от 15 000 риби от бяла мура и толстолоб ще опитаме те да свършат част от работата и да спасят част от растителността, защото тяхната биология е такава и с това се хранят. Надяваме се това да допринесе за почистването на тази част на язовира, за да може и децата да спортуват тук", обясни той.

Служебният заместник-министър на земеделието отбеляза, че имат желание и възможности да предприемат действия, които да окажат влияние върху моментното състояние на язовира.

"Финансирането е по поръчка на министерството, но средствата са осигурени от Югозападно държавно предприятие - Благоевград - 15 000-20 000 лева", уточни Чамбов.

Кметът на Панчарево Николай Гюров обясни, че в последните три години това е поредното зарибяване.

"Голямата и основна цел е механичното почистването на езерото в Панчарево. Това е мярка, която би обезпечила борбата с растителността, която се е появила", подчерта той.

Кметът на Панчарево каза, че министерството на земеделието е подкрепило инициативата и е осигурило зарибителен материал. "Благодарим на Дамян Дамянов от Югозападно горско предприятие, който като директор осигури и платиха рибите", отбеляза той.

Гюров съобщи, че през следващата година са планирали мерки, които да забранят риболова на езерото в Панчарево.

mediapool.bg