Кламер БГ - Новини: Не очаквайте от мен политическо брокерство

Не очаквайте от мен политическо брокерство

България

|
Пет, 30 Май 2014г. 13:20ч.
Не очаквайте от мен политическо брокерство

"Изцяло от управляващите зависи дали България ще продължи да генерира кризи, или ще се намери националноотговорно решение за повече стабилност и перспектива", заяви президентът Росен Плевнелиев в първия си коментар на европейските избори.

Той призова управляващите "да си направят анализите какво им казаха избирателите" и припомни, че "повече от година сме свидетели на нестабилност и ниско доверие на гражданите към институциите".

Държаният глава заяви още, че в президентството няма да се правят коалиции и той няма да се занимава с политическо брокерство, но вече е започнал работни разговори с лидерите на парламентарнопредставените партии и е готов да бъде част от всяко решение.

Плевнелиев обаче отказа да отговори дали би приел поисканата от новия политик Николай Бареков среща, като отклони и други въпроси за актуалната политическа ситуация извън конституционните му правомощия.

Държавният глава призова в дългосрочен план за диалог между десни и леви в България по германския модел и обединяване около национални приоритети.

"За пореден път гражданите показаха, че националното разединение съществува само в представите на отделни политически лидери. Българският народ е единен по отношение на геопотилитическата ориентация на страната и ценностната система на ЕС. Народът каза "не" на евроскептицизма и антиевропейската реторика. Българският народ каза "да" на европейската интеграция. България е една от много малкото държави-членки, която няма да изпрати антиевропейски партии в Европейския парламент ", заяви президентът.

Той за пореден път призова управляващите да не пренебрегват предложението му за референдум по изборните правила, като добави, че използването на преференцията е още едно доказателство за желанието на българите за засилен мажоритарен елемент. Плевнелиев осъди продължаващата изборна търговия и поиска да се търси вариант, в който отговорността за нарушенията да се носи освен от конкретните извършители, така и от политическите субекти.

"Най-притеснително е, че купуването на гласове, корпоративното гласуване и други форми на контрол продължават. Очаквам бързи и публични резултати", каза държавният глава.

Той даде да се разбере, че може да наложи вето на приетия по-рано тази седмица Закон за МВР, като каза, че има притеснения за някои текстове в него.

Плевнелиев призова за диалог между леви и десни

Държавният глава заяви, че единственото правилно дългосрочно решение за България е да има нормален, цивилизован диалог между политическите партии.

"Много се гордеем на европейско ниво с отговорните решения, които взеха в Германия леви и десни за създаване на голяма коалиция, която в трудни моменти да може да управлява по един достоен начин. Но за да има подобно решение в Германия, от десетки години леви и десни си говорят", коментира Плевнелиев.

Той посочи, че когато и тук леви и десни започнат да си говорят, да надграждат по два, три, пет приоритета – национални, смислени и надпартийни, ще започнат да изграждат основите на една друга България.

"В момента се дават на прокурори. Не искам да коментирам езика в НС, понякога ми идва от мое име да се извиня на гражданите за това. Пожелавам си цивилизационен дебат и диалог и отговорност на политическите лидери пред това, какво им казва народът", каза Плевнелиев.

Той добави, че като президент спазва стриктно Конституцията и не може да коментира как тези избори ще се отразят на правителството.

"Съдбата на правителството се решава от Народното събрание и политическите партии в него, не от президента... Ще продължа да нося своите своите конституционни задължения, да чувам гласа на народа и да подкрепям гражданското общество в неговите справедливи искания", каза Плевнелиев.

Без политическо брокерство, но част от решението

Държавният глава заяви, че в президентството "коалиции няма да се правят, формули 3:5:8 или каквито и да било няма да се спрягат".

Той съобщи, че вече е говорил с лидерите на ГЕРБ и ДПС и е отправил покана и към лидера на БСП Сергей Станишев, която се надява да бъде приета.

"Това са работни разговори да кажат как те виждат изборите и ситуацията на държавата след тях”, каза Росен Плевнелиев.

Той съобщи, че смята да покани в президентството и всички избрани евродепутати.

"Аз съм президент, но съм и инженер. Свикнал съм да подобрявам, не да развалям, да направя нещо малко по-добро, а не да го засиля в мазето. Декларирам готовността на президентската институция да е част от всяко едно национално отговорно решение за повече стабилност, и да чуем гласа на гражданите, които ни казват много важни неща”, коментира още Плевнелиев.

Достоен еврокомисар, а не само спазени процедури

Плевнелиев заяви, че управляващите трябва да се отнесат много отговорно към процедурата, но и към процеса за избор на европейски комисар, защото е задължение на политическите лидери да предложат достойна кандидатура, не само да спазят процедурата.

"България да има достойно представителство и да се гордеем с работата на европейския комисар така, както се гордеем с работата на комисаря Кристалина Георгиева", каза държавният глава.

Той отново заяви, че държи изборът да не е задкулисен, а публичен, който гарантира "силна легитимност и кандидатура за България в много тежък момент, както за държавата, така и за Европа като цяло".

Преференцията в подкрепа на изборния референдум

Плевнелиев коментира, че масовото използване на преференцията е поредното ярко доказателство, че народът трябва да бъде попитан на референдум и да се произнесе дали да бъде засилен мажоритарният елемент в бъдещи избори. Той припомни, че в аванс е сезирал управляващите за възможните обърквания, но е бил игнориран.

Предложеният от държавния глава референдум трябва да реши дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите и в допитванията до народа, дали да бъде въведен мажоритарен елемент в избирателната система и дали да може да се гласува и дистанционно по електронен път на изборите и референдумите.

mediapool.bg