Кламер БГ - Новини: Националистически партии от ЕС заявиха намерение да обединят сили след изборите

Националистически партии от ЕС заявиха намерение да обединят сили след изборите

Европа

|
Пон, 08 Апр 2019г. 18:44ч.
Националистически партии от ЕС заявиха намерение да обединят сили след изборите

Националистически, антиимиграционни партии възнамеряват да обединят сили след европейските избори следващия месец с цел да съставят нов политически блок и да разтърсят ЕС. Това съобщиха в понеделник на пресконференция в Милано представителите на четири партии, цитирани от Ройтерс.

"Искаме да реформираме ЕС и Европейския парламент, без да ги разрушаваме. Искаме да предизвикаме радикална промяна", каза Йорг Мойтен, съпредседател на евроскептичната партия "Алтернатива за Германия".

По думите му новата група в Европейския парламент ще се казва Европейски алианс на народите и нациите (ЕАПН) и първоначално ще включва най-малко десет партии.

Днешното събитие в Милано беше организирано от италианския вицепремиер Матео Салвини, който е лидер на крайнодясната партия "Лигата". Освен АзГ, консервативната партия "Финландците" и дясната Датска народна партия обещаха да подкрепят инициативата.

Суверенистките европейски партии споделят в по-широк план идеологическите цели да ограничат либералния курс на ЕС и връщането на властта към столиците на държавите членки. Но често пъти имат много различаващи се идеи за икономическата и социалната политика и заради това ще е трудно да се изгради единна група в Европейския парламент, отбелязва Ройтерс.

"Новината е, че разширяваме семейството, работим за нова европейска мечта. Днес за много граждани и за много хора Европа представлява кошмар, а не мечта", каза Салвини, цитиран от ДПА.

Засега Датската народна партия и "Финландците" са единствените потвърдили членството си в групата освен АзГ и "Лигата". За успех обаче ще са нужни още съмишленици.

Салвини обяви за 18 април в Милано ново, по-голямо събитие, в което ще участват повече съюзници от Европа. Той заяви, че това ще е митинг на Пиаца дел Дуомо (Катедралния площад) в Милано, мястото, където Салвини организира заключителния си митинг от кампанията миналата година за парламентарните избори в Италия.

Има "отворена покана" за всички евроскептични партии - които сега са разделени между три парламентарни групи в ЕП - да се присъединят към ЕАПН, но "предстои да се види кой ще се присъедини към новия алианс", каза Оли Котро от "Финландците".

"Целта е да бъдем първи, (да бъдем) най-важната, най-многобройната група (в ЕП), както и тази с най-свежите идеи, представена във всички или почти всички страни (в ЕС)", заяви Салвини.

Целта изглежда доста оптимистична, ако не и нереалистична, отбелязва ДПА.

Лоренцо Фонтана, италиански министър, свързан с "Лигата", заяви пред вестник "Стампа", че очаква евроспектиците да спечелят "между 120 и 140" места в ЕП от общо 705 или 751 (броят е различен в зависимост от това дали Великобритания ще участва в изборите).

Националният сбор на Марин Льо Пен от Франция и участващата в управляващата коалиция в Австрия Австрийска партия на свободата не бяха на днешната пресконференция в Милано, но потвърдиха сътрудничеството си с "Лигата". Трите партии са в една и съща група в сегашния състав на ЕП.

Други десни популистки сили, които не бяха днес в Милано, засега отказват да влизат в официален съюз с "Лигата". Сред тях са Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан и полската "Право и справедливост".

В сегашния състав на ЕП има три десни евроскептични групи: Европа на нациите и свободите на "Лигата" и Льо Пен, групата на Европейските консерватори и реформисти, която включва полската "Право и справедливост" и Европа на свободата и пряката демокрация на АзГ.

Очаква се евроскептичните сили да наберат сила с оглед на нагласите срещу елитите в няколко европейски държави, но не е ясно доколко това може да наруши основната политика на ЕС, в която отдавна доминират центристите, десноцентристите и левоцентристите.

За АзГ, "Лигата" и другите членове на ЕАПН може да се окаже предизвикателство постигането на единна позиция на ЕАПН. Всички говорители в Милано говориха за необходимост за контрол върху имиграцията и борба с ислямския тероризъм, но говореха по-заобиколно за различията по други теми.

Мойтен например каза, че е за това ЕС да бъде оставен да ръководи търговската политика, докато Салвини иска да рационализира правомощията по този въпрос. В Милано не беше представена по-конкретна политическа програма на новата група.

mediapool.bg