Кламер БГ - Новини: Напрежение сред преместените в Елхово украинци

Напрежение сред преместените в Елхово украинци

България

|
Съб, 05 Ноем 2022г. 16:36ч.
Напрежение сред преместените в Елхово украинци

Напрежение сред преместените в Елхово украинци

Напрежение възникна сред 35-те украински бежанци, които бяха преместени в буферния център в Елхово.

Мигрантите твърдят, че липсват елементарни условия за живот и искат спешна среща с българските институции, съобщиха бТВ и Нова телевизия.

Украинците са преместени от хотели в Созопол. Мярката е временна. Групата, в която има предимно жени и деца, ще остане в лагера, докато се намерят места в държавните бази.

Един от мигрантите определи помещението като бункер. Друг се оплака от липсата на топла храна в събота.

Украинските бежанци искат да бъдат изведени от фургоните, в които според думите им, липсват елементарни условия за живот, пространството е тясно, а няма и медицинска грижа.

"Всичко е нормално, но условията не са добри", каза майка с малки деца.

В петък имаше брифинг на областния управител, който каза, че ситуацията е нормална и условията са добри, а бежанците от Украйна ще останат временно.

Буферният център е готов да приеме допълнителни групи бежанци, които според плана на държавата, трябва да останат тук до настаняването им в държавните бази.

Правителството взе решение настанените в частни хотели украински бежанци да бъдат преместени в държавни бази до 15 ноември.

Това няма да става насилствено, а доброволно. Всеки от тях трябва да реши дали иска да се премести в държавна база, дали при приятели или ще отиде в чужбина, каза министърът на туризма Илин Димитров пред радио "Дарик".

Той допусна, че протестите на украинските бежанци срещу преместването може да е инспирирано отвън.

"Не зная дали това е тяхна реакция или е подбудена - от хотелиери, НПО-та, от руско влияние. А ние всъщност получаваме благодарствени писма как добре са били настанени", каза Димитров.

Той защити решението на правителството да извади украинските бежанци от частните хотели и да ги разпредели из държавните бази с това, че няма пари за осигуряване на престоя им. Досега държавата е дала над 520 млн. лв. за издръжката им, като частните хотели са получили над 220 млн. лв. от тях.

От 520 млн. лева около 240 - 250 млн. лева са еропейски средства, останалите са от бюджета, което не са малко пари, имайки предвид какъв дефицит имаме, каза Илин Димитров.

Той похвали състоянието на държавните бази, в които ще бъдат настанени украинците. Обясни, че това са хотели, които се стопанисва от държавата.

"Има 40 000 легла в държавите бази и там почиват всички работещи в България - в АЕЦ, в министерство на финансите, в министерство на отбраната... Това са ведомствените хотели, които са ремонтирани и са с добри условия. Всъщност местим бежанци от хотели в други хотели. Наслагва се едно настоение, че едва ли не ги местим в лоши места, или накрая на света. Не - там почиват работещи българи от години, така че няма нищо притеснително", коментира Илин Димитров.

Другият аргумент на държавата бежанците да бъдат разселени от хотелите по морето във вътрешността на страната е тяхната интеграция в обществото.

"Имайки 10 000 бежанци в Слънчев бряг, какво можем да интегрираме там зимата - нищо. Нищо не работи, няма болници, няма училища, няма градини. А пръскайки така бежанците, те ще имат възможност да се включат и в социалния, и в икономическия живот в страната. Механизмът работи прекрасно, не виждам никакви причини за тревога и отношението на България към бежанците е възможно най-добро", каза министърът на туризма.

mediapool.bg