Кламер БГ - Новини: Среща между ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" за нов кабинет във вторник

Среща между ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" за нов кабинет във вторник

България

|
Съб, 05 Ноем 2022г. 16:43ч.
Среща между ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" за нов кабинет във вторник

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Представители на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" (ПП) ще проведат среща "пред камерите" в Народното събрание във вторник в опит за съставяне на правителството.

За предстоящата среща съобщи бившия президент Росен Плевнелиев. По-късно Бойко Борисов на извънреден брифинг потвърди за нея, а след това направиха и от ПП.

ПП ще бъде представена на срещата от лидерите си - Кирил Петков и Асен Василев. От страна на ГЕРБ ще участват Десислава Атанасова, като председател на парламентарната група, Кирил Ананиев, Деница Сачева и Делян Добрев.

Росен Плевнелиев обяви, че е все по-голям оптимист за съставяне на правителство. Борисов смята, че има шанс да се формира кабинет с третия мандат.

На кого ще бъде връчен той е решение на президента Румен Радев, но надеждите са това да е "Демократична България".

Плевнелиев: Оптимист съм за съставяне на кабинет

Среща пред камерите" между ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" (ПП) ще се проведе следващата седмица, съобщи бившият президент Росен Плевнелиев пред Нова телевизия тази сутрин.

Той уточни, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да участва в преговорите. От страна на ГЕРБ ще бъде Томислав Дончев, а от ПП ще участват давамата съпредседатели на партията Асен Василев и Кирил Петков, каза Плевнелиев.

По думите му контактната група също няма да бъде по време на преговорите. "Но двете политически партии започват да си говорят, което ние намираме за изключително позитивно", каза бившият президент на България.

Росен Плевнелиев и бившият министър на външните работи Соломон Паси бяха част от т.нар.контактна група, която проведе разговори с парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, "Български възход" и ДПС в опит да се намери консенсус в рамките на 48-ото Народно събрание за съставяне на правителство.

Официални откази за участие в разговорите бяха изпратени от парламентарните групи на "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и "БСП за България".

Росен Плевнелиев обясни, че инициативата за създаването на контактната група е дошла от него и Паси. "В никакъв случай това не е идея на Борисов и на партия ГЕРБ", заяви Плевнелиев.

"Една от причините да се захванем с това беше, че вече за трети път в последните 33 години, националният ни живот се определя от геополитиката", каза Соломон Паси.

"Ние с г-н Паси сме реалисти. Не искаме поредната нестабилност, нови избори. Искахме да дадем всичко от себе си, за да може България да мине през трудните моменти, които ни очакват", коментира Росен Плевнелиев решението му да се включи в контактната група.

По думите му се водят и неформални разговори. Плевнелиев е провел такива с Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер.

"И вече имаме резултати", каза Плевнелиев. Декларацията, която ние с д-р Паси изготвихме и внесохме при председателя на Народното събрание, вече постига съгласие. Видяхме единодействие по F-16, по еврозоната, добави той.

Росен Плевнелиев е оптимист, че ще има правителство.

"С първи мандат ще бъде трудно. С втори мандат - защо не? Със сигурност третият мандат дава изключителни възможности. На нас много ни се иска "Демократична България" (ДБ) да поемат инициативата, защото те имат златен шанс", коментира Плевнелиев.

Според него, ако ДБ поеме лидерството, ще има подкрепата на ГЕРБ и ПП.

"Това ще направи едно много устойчиво правителство, което може да направи чудеса", смята Плевнелиев.

България няма нужда от президентска република, каза Паси. "Не бива да се повдига тази тема. Тя е крайно вредна и ще погребе нашата крехка демокрация", коментира Плевнелиев.

Борисов: По-вероятно е да има правителство с третия мандат

Междувременно от ГЕРБ потвърдиха за предстоящата среща с "Продължаваме промяната". Тя ще се проведе във вторник в Народното събрание.

Разговорът ще е на експертно ниво, като ГЕРБ ще бъде представена от Десислава Атанасова като председател на парламентарната група, Кирил Ананиев, Деница Сачева и Делян Добрев. Това съобщи лидерът на партията Бойко Борисов на брифинг.

Той прогнозира, че е по-вероятно да има правителство с третия мандат.

"Дори трябва да се говори и с президента, всякакви варианти, за третия мандат трябва да има правителство. Аз не мога да кажа на президента коя партия е подходяща. Просто егото трябва да изчезне, както при мене изчезна. Затова аз избягвам тези срещи, за да не ги възпаля, те трябва да се проведат при президента. И там всеки да каже – да, аз поемам ангажимент с моите депутати при такъв вид формула така да постъпя. И да отидем в парламента и да го изгласуваме в името на хората", коментира Бойко Борисов.

Всички партии трябва да се водят от крайния резултат - да има редовно правителство с работещ парламент, добави лидерът на ГЕРБ.

Не бързаме за избори, не е това целта, но поехме ангажимент да подкрепим този разговор, допълни Борисов. По думите му в момента парламентът е на изключително ниво - има страхотни заместник-председатели.

Относно решението на парламента за смесено гласуване – с хартиени бюлетини и машини, лидерът на ГЕРБ смята, че трябва да се върне доверието в машините.

"Защо държавата не пусна конкурс за производство на български машини? Да се направи държавно предприятие, ако трябва", каза Борисов.

ПП отиват на срещата с Кирил Петков и Асен Василев

"Продължаваме промяната" обяви, че приема поканата на ГЕРБ-СДС за публична среща следващата седмица в парламента.

В нея ще участват лидерите на формацията Кирил Петков и Асен Василев.

Това няма да бъде среща за подкрепа на мандат на ГЕРБ-СДС, се казва в съобщение на партията.

"Ще излъчим експерти за диалог по политиките, които сме готови да подкрепим като градивна опозиция", е посочено в съобщението на пресцентъра на "Продължаваме промяната".

СДС се надява на правителство, но не е оптимист

Много се надявам и ми се иска да има редовно правителство, но не съм оптимист. Това коментира в Русе председателят на СДС Румен Христов, който е и един от заместник-председателите на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

По думите му най-добрият вариант за България е евроатлантическо мнозинство. Според Христов то включва ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната", ДПС и "Демократична България".

"Депутатите на тези четири формации имат 176 народни представители. Това е над конституционното мнозинство, а знаете, че трябва да бъдат извършени много промени в самата Конституция, трябва да бъдат попълвани органи, които изискват две трети мнозинство. Според мен това е най-добрият вариант", каза Христов.

Той заяви, че от ГЕРБ-СДС подават ръка и могат да бъдат направени много компромиси, за да се постигне това мнозинство.

"Ако не постигнем мнозинство, смятам, че добрият вариант е да внесем правителство на малцинството от ГЕРБ-СДС. Казвам го от името на СДС, тъй като това зависи и от ГЕРБ. Смятам, че трябва да изчерпим изцяло възможностите за съставяне на правителство в рамките на първия мандат", каза Христов.

Той заяви, че ако ГЕРБ-СДС не получат подкрепа от втората политическа сила, те също няма да подкрепят правителство с втория мандат.

"Леко скептичен съм за правителство с третия мандат и вероятно ще отидем на избори напролет", заяви Христов.

По думите му само редовно правителство може да реши тежките кризи, които ни сполетяха.

Евродепутатът Александър Йорданов каза, че много по-лесно би се взело решение за влизането на България в Шенген, ако държавата ни има редовно правителство и то да е дясноцентристко.

mediapool.bg