Кламер БГ - Новини: Напрежение и в Музикалния театър заради нов директор

Напрежение и в Музикалния театър заради нов директор

Общество

|
Ср, 16 Ноем 2022г. 21:04ч.
Напрежение и в Музикалния театър заради нов директор

Марияна Арсенова - досегашният директор на Музикалния театър Сн.БГНЕС

Изборът на нов директор на Музикалния театър доведе до напрежение в трупата.

Две трети от състава на Оперетата застанаха зад досегашния директор Марияна Арсенова, която остана като "некласиран кандидат" в проведения от Министерството на културата конкурс.

Той беше спечелен от солистката на Оперетата Еделина Кънева. Тя има над 20 години стаж на сцената на театъра. Изиграла е ролите на Зорика от "Циганска любов" на Лехар, графиня Марица в едноименната оперета на Имре Калман и още много други.

Министърът на културата Велислав Минеков засега не бърза да издаде заповед за назначаването й. Той обеща преди това да се срещне с трупата.

Близо 200 души от Музикалния театър са се подписали в подкрепа на Марияна Арсенова. Те се съмняват, че конкурсът е нагласен. Твърдят, че има пропуски и нарушения при провеждането му.

Артистите са доволни от досегашната директорка. Казват, че откакто е начело за последните 7 години салоните са пълни, постигната е финансова стабилност, а заплатите им са нараснали.

От отрицателен финансов резултат в размер на над половин милион лева за театъра и опасност от закриване на културния институт през 2015-а година при предишния директор, по време на управлението на Марияна Арсенова само за 2019-а театърът е постигнал положителен годишен преходен остатък в размер над 3 милиона лева. Така от почти фалирала Оперетата е била изведена до челната тройка на най-успешните национални културни институти.

"В комисията видях имена, които не познавам. Може би те не познават нашия театър и едва ли са стъпвали някога тук", коментира пред БНР Явор Радованов - артист-хорист в Музикалния театър, който се занимава и с режисура. Той казва, че управлението на Арсенова е дало силни резултати и публиката се е върнала, а репертоарната политика се е развила.

"Преминахме през много тежка пандемична обстановка, много бързо след това се изправихме на крака", допълва Денко Проданов, артист-солист.

"Подкрепям г-жа Арсенова, защото тя направи прекрасна програма за Музикалния театър – репертоар, млади кадри, и то чрез конкурси. Творческата обстановка в театъра е просто прекрасна", описва ситуацията Калина Ангелова, която работи в оперетата близо 40 години.

"Има много голяма разлика между това да бъдеш шеф и да бъдеш лидер. Шефът казва "тръгвай", лидерът казва "аз ви водя". Тя прави това", изтъква за ръководството на Арсенова артист-солистът Александър Панайотов.

"Имаме съмнения за нагласен и непрозрачен конкурс", заявява Румен Бояджиев-син, който работи в театъра от 22 години като барабанист на оркестъра, а напоследък и като композитор, аранжор и консултант по различни музикални въпроси. Бояджиев посочва отличните финансови и творчески показатели на културната институция.

"Трябва да се борим за това трупите за имат глас в избирането на директорите", коментира още той пред БНР.

В отговор от Министерството на културата обявиха, че конкурсът е проведен по правилата и няма основания за никакви съмнения.

Конкурсът за директор на Държавния музикален и балетен център е проведен съгласно действащата нормативна уредба в областта на културата, каза заместник-министърът на културата проф. Борислава Танева. Тя поясни, че в Закона за закрила и развитие на културата е разписана и определена мандатност, а настоящият конкурс е вече закъснял с 10 месеца.

В състава на конкурсната комисия с председател проф. Пламен Джуров са били включени доказани специалисти и експерти, каквито са и изискванията по наредба, каза проф. Танева.

По думите й комисията е разглеждала и оценява концепциите на кандидатите за развитието на Оперетата за следващите 5 години, а не за работата на културния институт досега. Противното би означавало поставяне на кандидатите в неравностойна позиция.

"Не оспорвам по никакъв начин това, което е в момента Музикалният театър, но всеки мандат има своя край", каза зам.-министър Танева. По думите й не бива да се подхожда емоционално, тъй като администрацията на Министерството на културата е длъжна да спазва законовите процедури.

След провеждането на конкурса Комисията е излязла с подписан от всичките си членове протокол за одобрените резултати без възражения, а решението на министъра се опира на този протокол.

Заместник-министър Танева изрази и съжалението си, че с коментари от подобен вид се измества фокусът на общественото внимание от значими постижения, които Министерството на културата е осъществило. За пример тя даде осигурените от правителството допълнителни 18 милиона лева, с които ще бъдат подпомогнати 51 държавни културни института в сферата на сценичните изкуства. Средствата се предоставят с цел преодоляване на последиците от извънредната епидемична обстановка, заради която те бяха поставени в критична ситуация.

Това е поредният скандал в културните среди. В Народния театър също има напрежение заради заместник-директора му Велислава Кръстева, дългогодишен пиар на ДПС и депутат от партията на Ахмед Доган.

Първи режисьорът Александър Морфов изрази гласно и нестандартно в негов стил несъгласието си с появата на Кръстева зад почетния председател на ДПС по време на парламентарните избори през октомври.

Последваха оставките на главния драматург на театъра Захари Карабашлиев и на режисьора Явор Гърдев, а министърът на културата Велислав Минеков поиска смени. Към момента такива няма, а директорът на Народния театър Васил Василев към момента не е излязъл с официална позиция по случая.

mediapool.bg