Кламер БГ - Новини: Напрежение в ромската махала в Пазарджик заради планирано събаряне на къщи

Напрежение в ромската махала в Пазарджик заради планирано събаряне на къщи

България

|
Ср, 25 Юли 2018г. 18:22ч.
Напрежение в ромската махала в Пазарджик заради планирано събаряне на къщи

Жители на ромската махала в Пазарджик заплашват да пазят с жива верига домовете си, планирани за събаряне след месец, тъй като са незаконни, предаде в сряда БГНЕС.

Над 300 незаконни постройки са набелязани за разрушаване. Обитателите им обаче готвят протест пред общината, ако кметът Тодор Попов не им осигури други места за живеене.

Ромите признават, че къщите им са незаканни и повечето от тях нямат нито ток, нито вода, но са решени да попречат те да бъдат разрушени, добавя агенцията.

Преди година подобно напрежение ескалира в Асеновград, където имаше протести, провокирани от побой над деца от местния отбор по гребане, прераснал в конфликт между българи и роми. Стигна се и до искания за събаряне на незаконни постройк в местната ромска махала.

Две години по-рано напрежение ескалира и в Гърмен, където част от местните роми бяха принудени сами да разрушат незаконните си къщи. Събарянето им също бе предшествано от сбиване между българи и роми, а впоследствие ООН осъди "експулсирането" на жители от местното гето.

mediapool.bg