Кламер БГ - Новини: Напрежение в МВР заради "коронавирус" бонусите от 650 лв.

Напрежение в МВР заради "коронавирус" бонусите от 650 лв.

България

|
Ср, 29 Апр 2020г. 15:49ч.
Напрежение в МВР заради "коронавирус" бонусите от 650 лв.

Раздадените от правителството 650 лв. като награда за полицейските служители на първа линия са напът да подпалят социално напрежение в МВР. Най-големият синдикат в силовото министерство – СФСМВР – обяви, че не желае да бъде асоцииран с последствията от раздаването на сумите.

Нищо общо

В отворено писмо от организацията разкритикуваха начина, по който ръководството е определило кои точно служители да получат допълнително пари. Действано е без да се потърси мнението на синдикатите, което пък е довело до неоценяване труда на множество служби, заявяват от СФСМВР. Награди получиха 15 хил. души, предимно редови полицаи и жандармеристи, т.е заети с допълнително патрулиране, проверки по КПП-тата, контрол на поставените под карантина и т.н.

"Именно поради тази причина, без да подлагаме на съмнение безспорната заслуга на полицаите и жандармеристите, поели най-голямата тежест на възникналите форсмажорни обстоятелства от сполетялото ни бедствие, и получаването от тях на най-високата възможна сума, оставаме в силно недоумение от липсата на изработване на общи критерии за това със синдикалните организации в МВР и в частност с най-голямата от тях – СФСМВР.

Право, но и пряка отговорност, на ръководството на МВР е да вземе такова решение.

По този начин, абсолютно неаргументирано и без реални основания, се стигна до недооценяване на дейността на редица служби в МВР и сериозен субективизъм (на места) в определянето на конкретните служители, които да бъдат наградени", заявиха от синдиката.

Дискримнация

Според синдиката липсата на критерии кой ще получи награда е довела до противоположни оценки за работата на служители с едни и същи задължения.

"В известна степен има откровена проява на дискриминация и подценяване на направления на дейност и служители, с което се породи социално напрежение", пишат от синдиката.

За колегите от първа линия

Наградите бяха обявени от премиера Бойко Борисов миналата седмица. Той обяви, че е благодарен за работата на полицаите. Допълнително бяха отделени 10 млн. лв. В същия ден бяха свалени ограниченията за влизане и излизане в София. Преди това бяха определени часове сутрин и вечер, което доведе до километрични опашки.

mediapool.bg