Кламер БГ - Новини: Иво Христов видя "една от най-големите манипулации на 21 век" в кризата с Covid-19

Иво Христов видя "една от най-големите манипулации на 21 век" в кризата с Covid-19

България

|
Ср, 29 Апр 2020г. 19:04ч.
Иво Христов видя "една от най-големите манипулации на 21 век" в кризата с Covid-19

"Коронавирусът не е причината за затварянето на света и новия световен ред. Коронавирусът е удобното извинение, претекстът, димната завеса, която трябваше да прикрие дълбоките противоречия, които се натрупаха в годините... Когато пушилката се слегне, ще разберем, че сме участвали в една от най-големите манипулации на 21 век".

Това каза пред БНР депутатът от БСП проф. Иво Христов, който през 2017 година обяви, че 80% от българите са дебили.

Според него "т.нар. глобализация приключи и очевидно се отива към фрагментаризация на големи геополитически и геоикономически блокове". "Ще имаме нещо като локална глобализация. Еднополюсният американски ред приключи", казва още той.

"Правителствата, особено в по-авторитарните страни, но не само, използваха коронавируса, за да отработят техниките, за които са очаквали да им дойде времето – електронното следене, електронното подслушване, тоталния контрол върху информацията, социалната манипулация и контрола на населението. Това ще бъде светът през 21 век, за съжаление", смята още депутатът.

Христов смята, че срещу Китай е започнала "преса по всички линии" и целта е страната да бъде превърната в "световен парий", като "активното мероприятие коронавирус играе изключително полезна роля".

По думите му в България в момента "покриваме пореден пик на епидемията", а в същото време има либерализация на мерките. "Ако тези мерки са реакция и решение на проблема, проблемът се изостря, а те се смекчават. Значи, няма логика. Следователно се търсят съвършено други ефекти", каза още Христов.

Той добави, че обществата, които успешно се справиха с кризата, са централноевропейските – Германия, Австрия, Чехия, Дания и Швеция. "Там нещата бяха направени разумно, спокойно и компетентно... Не знаем у нас колко има заразени и не знаем починалите от какво са починали. Има лъжа, по-голяма лъжа, най-голяма лъжа, статистика. Когато имате неясни или неверни сходни данни, дори при правилен алгоритъм, ще имате грешни отговори. Това е първото правило в социалната наука и логиката", смята Христов.

mediapool.bg