Кламер БГ - Новини: Наполовина по-малко пенсионери ще са с доход под линията на бедност след 1 юли

Наполовина по-малко пенсионери ще са с доход под линията на бедност след 1 юли

България

|
Четв, 27 Апр 2023г. 16:02ч.
Наполовина по-малко пенсионери ще са с доход под линията на бедност след 1 юли

Снимка: Архив

Броят на пенсионерите с пенсии под линията на бедност (504 лв.) ще се понижи наполовина благодарение на предвидените действия за повишаване на техните доходи с Бюджет 2023, съобщи социалното министерство.

Те ще намалеят от сегашните 658 520 на 326 423 души. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров пред журналистите след днешното заседание на тристранката. Тя не успя да постигне консенсус по бюджетите на държавата, на НОИ и на здравната каса.

Предлага се от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022 г., да се повишат с 12%. Това отразява действащото към момента правило за осъвременяване на пенсиите чрез отчитане на 50% от индекса на потребителските цени и 50% от средния осигурителен доход за изминалата година, обясни министър Лазар Лазаров. Увеличението ще доведе до нарастване на средната пенсия с 16.7%, като размерът й се очаква да надхвърли 788 лв.

Министър Лазаров подчерта, че с предвидените мерки в областта на пенсионната система се очаква пенсионният доход да замества почти 71% от нетния доход на човек преди пенсионирането.

Той добави, че с бюджета на Министерството на труда и социалната политика са гарантирани правата на хората, които получават подкрепа от социалната система. "Няма замразяване на социално-осигурителни плащания. Има значителен ръст в разходите на министерството за заплащането на заплатите на личните асистенти, които получават възнаграждение по реда на Закона за личната помощ", каза министър Лазаров.

Той припомни, че от 1 януари 2023 г. има увеличение с 22% на финансовата подкрепа, която близо 670 000 хора с увреждания получават всеки месец, а от 1 юни предстои значително нарастване на социалните помощи заради обвързването на техния размер с линията на бедност.

mediapool.bg