Кламер БГ - Новини: Президентът: Времевият прозорец на 49-ото Народното събрание може да се затвори бързо

Президентът: Времевият прозорец на 49-ото Народното събрание може да се затвори бързо

България

|
Четв, 27 Апр 2023г. 16:16ч.
Президентът: Времевият прозорец на 49-ото Народното събрание може да се затвори бързо

Румен Радев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев не каза кога ще връчи на ГЕРБ-СДС първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, но предупреди, че времевият прозорец за работа на 49-ото Народното събрание може да се затвори бързо, ако не се състави кабинет.

"Ние очакваме парламентът да произвежда закони, а не скандали. И нашите народни избраници трябва да осъзнават много ясно, че времевият прозорец, който имат за работа, може да се затвори много бързо, ако не се състави правителство, но задачите остават и те трябва да бъдат свършени. Този начин на работа, който виждаме, обрича на риск и бюджета, и законите по ПВУ, и членството ни в Шенген“, каза държавният глава.

Той каза, че зависи от поведението на партиите кога ще връчи първия мандат.

"Зависи от партиите. Аз очаквам да има диалог, да има склонност за компромиси и да има устойчивост на този процес. От тях зависи, конституцията не поставя максимални срокове, но не може да се разтяга до безкрай. После пак ще има приказки, ама той иска да управлява еднолично", добави той.

Радев очаква от политическите партии да продължат диалога в дух на конструктивност.

"Тяхна е отговорността да търсят решение. Аз съответно съм предоставил това време. Решенията са пряко обвързани с работата на парламента. Това е изключително важно, защото и парламентът има да върши работа. Решенията, освен че трябва да извадят България от кризата, трябва да бъдат основани на някакви ясни споделени цели, приоритети и принципи".

В конституцията няма срок, в който президентът трябва да връчи първия мандат. Сроковете започват да текат едва след връчването му.

Най-голямата формация в парламента ГЕРБ-СДС ще има една седмица да го върне – изпълнен или не.

Ако той е неуспешен, Радев ще връчи втория мандат на ПП-ДБ. За връщането му отново ще има срок от седмица.

С третия мандат ситуацията е малко по-различна - той трябва да бъде връчен в 7-дневен срок на избрана от държавния глава формация. Ако се стигне до това, Радев ще избира между "Възраждане", ДПС, БСП и ИТН.

Предпочетената формация ще има пак седем дни, но за да излъчи кандидат за премиер. След това на практика няма срок за връщането на мандата.

Ако и той бъде неуспешен - парламентът ще бъде разпуснат и ще бъдат насрочени поредни предсрочни избори.

mediapool.bg