Кламер БГ - Новини: Намесата на Томислав Дончев удължи проверката по "Ало, Банов съм"

Намесата на Томислав Дончев удължи проверката по "Ало, Банов съм"

България

|
Четв, 07 Март 2019г. 12:07ч.
Намесата на Томислав Дончев удължи проверката по "Ало, Банов съм"

Нови документи, предоставени от вицепремиера Томислав Дончев, са удължили проверката по случая със строителството на столичното Ларго. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от "Фокус”.

Скандалът, добил известност като "Ало, Банов съм”, тръгна, след като депутатката от БСП Елена Йончева пусна записи на разговори на министъра на културата Боил Банов. От тях се чу как той дава инструкции да се оформят документи, така че на фирмата изпълнител да бъдат спестени 700 хил. лв. неустойка. Банов отрече и показа искова молба по дело, което министерството води срещу строителя за парите. То бе загубено от държавата на две инстанции и в момента се чака окончателното произнасяне.

Вицепремиерът Дончев е провел собствено разследване по случая, стана ясно от думите на Арнаудова. Тя обясни, че проверката на спецпрокуратурата е приключила миналата седмица. След това обаче до Цацаров постъпило писмо от Дончев. Вицепремиерът е изисквал документи от различни министерства.

"Тези документи, които са в значителен обем, са изпратени още във вчерашния ден до наблюдаващия прокурор. Така че въпреки намерението на наблюдаващия прокурор тази седмица да се произнесе с краен прокурорски акт, проверката ще се наложи да се удължи, за да се направи анализ и да се разгледат всички документи”, обясни Арнаудова. Според нея може да се наложат и допълнителни действия по проверката.

Не е ясно какво се съдържа в изпратените от Дончев документи. Това е вторият случай, в който той се намесва по подобен начин. Сходни бяха и действията му по проверката за строителната фирма "Джи Пи Груп”. Първоначално "Биволъ” публикува разследване за евентуални злоупотреби с европейски средства. След това Дончев подаде сигнал до прокуратурата, по който бе образувано разследване за пране на пари.

"Не можем да коментираме в какво качество, защо и в рамките на какви правомощия вицепремиерът е извършвал проверка, но така или иначе тези документи са били изпратени, постъпили са в прокуратурата и за нас веднага възниква задължение да ги анализираме, да сравним дали разполагаме вече с тях и да направим допълнителен правен анализ”, заяви Арнаудова.

mediapool.bg