Кламер БГ - Новини: Бивш архитектурен паметник в центъра на София става офис сграда

Бивш архитектурен паметник в центъра на София става офис сграда

България

|
Четв, 07 Март 2019г. 13:11ч.
Бивш архитектурен паметник в центъра на София става офис сграда

Офис сграда ще бъде построена на мястото на архитектурен паметник в непосредствена близост до Народния театър "Иван Вазов".

Кооперацията, която е бивш архитектурен паметник, се намира на улица "Кузман Шапкарев" №3 в идеалния център на София. Тя ще бъде съборена и на нейно място ще изникне бизнес сграда на шест или осем етажа, съобщи "Дневник".

По информация на изданието срещу плана до момента са всички институции, които имат имоти в съседство, сред които Софийският университет, министерствата на отбраната и на транспорта. Против високото строителство е и обединение на граждани, чиито имоти са наблизо. Възражение е внесено и от Съюза на архитектите. Предстои и общината в район "Средец", която притежава сграда недалеч, да изрази писмено неодобрение.

Съществуващата триетажна къща е строена през 1924 г., а видът й наподобява необароковите сгради. До 2008 г. е била паметник на културата, но малко след като е придобита от сегашния собственик, защитата й е била свалена.

Макар статутът на старата къща като единичен паметник да е бил свален преди 10 години, тя остава част от груповия паметник със защита – "зона на исторически развилия се обществен градски център".

Експертите се питат къде ще останат свидетелствата за този исторически градски център и как той ще се запази с допускане на подобни строежи. И са изненадани от решението къщата на "Кузман Шапкарев" 3 да не бъде защитена поне като част от този групов паметник. Евентуалната бъдеща висока офис сграда не само ще "задуши", но и ще застраши стабилността на намиращи се в непосредствена близост къщи, които са индивидуални паметници на културата.

Според публикация на "Капитал" сградата и теренът под нея на "Кузман Шапкарев" 3 са собственост на фирма "Тулекс". Тя е на Пламен Илиев, бивш общински съветник от преди Йорданка Фандъкова да поеме поста кмет на София. Навремето Илиев е бил приближен на Стефан Софиянски, но впоследствие се отцепва в групата "Демократи за София". Името му се свързва с редица имотни сделки. След като напуска общината, Илиев се заема с бурна строителна дейност - негови фирми участват в изграждането на Бизнес център "Хемус" до хотел "Хемус", 11-етажен блок на входа на "Южния парк" и др. Той държеше и акции в борсовия балон "Енергони", който по-късно фалира.

Пред "Капитал" Илиев коментира, че се е спрял на това новата сграда да има осем етажа, защото след тази височина противопожарните изисквания стават много тежки и инвестицията нямало да е рентабилна.

mediapool.bg