Кламер БГ - Новини: Най-малко 94 души са били екзекутирани в Иран само през януари и февруари

Най-малко 94 души са били екзекутирани в Иран само през януари и февруари

Свят

|
Пет, 03 Март 2023г. 19:39ч.
Най-малко 94 души са били екзекутирани в Иран само през януари и февруари

Сн. БГНЕС

Иранските власти са екзекутирали най-малко 94 души само през януари и февруари, съобщи правозащитната организация "Амнести интернешънъл", цитирана от ДПА.

"Амнести интернешънъл" и Центърът "Абдоррахман Боруманд" - иранска правозащитна организация, базирана в САЩ, заявиха, че от началото на годината в Иран са били изпълнени смъртните присъди на най-малко един арабин ахваз, 14 кюрди и 13 белуджи. Екзекуциите са били вследствие на процеси, които двете правозащитни организации определиха като "крайно несправедливи".

Според "Амнести интернешънъл" и Центъра "Абдоррахман Боруманд" броят на смъртните присъди, изпълнени в Иран, е нараснал значително в сравнение с предходната година. Те цитираха източници, които съобщили за случаи на "ужасяващо сексуално насилие и други твърдения за изтезания".

"Иранските власти извършват екзекуции в ужасяващи мащаби", заяви изпълнителният директор на Центъра "Абдоррахман Боруманд" Роя Боруманд.

"Действията им представляват посегателство срещу правото на живот и безсрамен опит не само за по-нататъшно потискане на етническите малцинства, но и за всяване на страх, че несъгласието ще бъде посрещнато с груба сила - на улицата или на бесилото."

"Потресаващо е, че екзекуциите се извършват рутинно при системно използване на изтръгнати с изтезания "признания" за осъждане на обвиняемите на крайно несправедливи съдебни процеси", заяви Диана Елтахауи от "Амнести интернешънъл".

Правозащитници от много години критикуват прилагането на смъртното наказание в Иран, като твърдят, че то може да се използва като средство за репресии и че такива присъди биват издавани след несправедливи съдебни процеси, отбелязва ДПА.

Иранските власти не са публикували официална статистика за екзекуциите в страната.

По данни на "Амнести интернешънъл" през първата половина на 2022 г. в Иран са били екзекутирани най-малко 250 души, главно за престъпления, свързани с наркотици.

Четирима участници в неотдавнашната вълна от протести също бяха екзекутирани, посочва ДПА.

Смъртните присъди в Иран обикновено се изпълняват чрез обесване.

mediapool.bg