Кламер БГ - Новини: Протестите в Гърция прераснаха в сблъсъци с полицията. Продължава стачката в железниците

Протестите в Гърция прераснаха в сблъсъци с полицията. Продължава стачката в железниците

Свят

|
Съб, 04 Март 2023г. 08:11ч.
Протестите в Гърция прераснаха в сблъсъци с полицията. Продължава стачката в железниците

Протестите в Гърция прераснаха в сблъсъци с полицията. Продължава стачката в железниците

Протестите в Гърция заради трагичната влакова катастрофа тази седмица, в резултат на която загинаха най-малко 57 души, прераснаха в сблъсъци между полицията и демонстрантите.

На започналите като мирен протест демонстрации в столицата Атина и град Лариса, недалече от мястото, където стана катастрофата, са станали и сблъсъци, в които протестиращи с качулки са хвърляли запалителни вещества и са замеряли полицаите с камъни в продължение на около час, съобщи гръцкото държавно радио, цитирано от БТА.

Хиляди демонстранти, предимно младежи, по-рано излязоха по улиците, за да изразят своя гняв заради железопътната трагедия.

Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне протестиращите.

Демонстрантите скандираха срещу политиците, за които се смята, че носят отговорност за лошото състояние на железопътния транспорт в Гърция.

Железопътните работници в цялата страна стачкуват втори пореден ден в знак на протест срещу жалкото състояние на гръцките железници.

Синдикатите в гръцките железници обявиха 48-часова стачка в събота и неделя заради фаталната влакова катастрофа в Темпе, предаде специално за БТА агенция АНА-МПА.

Стачката обхваща всички железопътни услуги, изпълнявани от “Хеленик трейнс“, съобщи снощи компанията, включително всички услуги на крайградската железница на Атина.

Синдикатите заявиха, че ще организират протест на площад Синтагма в неделя сутринта.

Железопътните услуги в Гърция са спрени от сряда следобед, след като два влака се сблъскаха в Темпе във вторник вечерта, при което загинаха 57 души.

mediapool.bg