Кламер БГ - Новини: Назначената от Гуайдо посланичка установи контрол върху посолството в Коста Рика

Назначената от Гуайдо посланичка установи контрол върху посолството в Коста Рика

Свят

|
Четв, 21 Фев 2019г. 17:01ч.
Назначената от Гуайдо посланичка установи контрол върху посолството в Коста Рика

Назначената от венецуелски опозицион лидер Хуан Гуайдо посланичка в Коста Рика установи контрол върху посолството на страната си в централноамериканската държава, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Мария Фария успяла да проникне вчера сутринта в сградата на посолството в столицата Сан Хосе и заявила, че започва да работи с екип от одитори и юристи за осигуряване на методичен преход. Пред посолството се събрали няколко десетки привърженици на венецуелската опозиция, скандиращи "диктатурата падна" и попречили на тримата дипломати на президента Николас Мадуро да влязат в сградата.

На 15 февруари костариканското правителство даде на представителите на Мадуро 60 дни да напуснат страната. Коста Рика е сред десетките държави, признали Гуайдо за временен президент на Венецуела.

При все това външното министерство в Сан Хосе разкритикува посланичката Мария Фария, че е установила контрол върху посолството преди изтичането на ултиматума.

"За правителството на Коста Рика подобна процедура е неприемлива, защото нарушава основните дипломатически норми на уважение и доверие в отношенията между страните, и най-вече, нормите на международното право", се казва в изявление на външното министерство.

mediapool.bg