Кламер БГ - Новини: Над 65 000 македонци са получили българско гражданство за 10 години

Над 65 000 македонци са получили българско гражданство за 10 години

България

|
Пет, 11 Дек 2020г. 14:59ч.
Над 65 000 македонци са получили българско гражданство за 10 години

За десет години над 65 000 македонци са придобили българско гражданств с указ на вицепрезидента, отчете правосъдният министър Десислава Ахладова от парламентарната трибуна.

От 2010 година до днес са подадени над 77 000 молби за българско гражданство от граждани на Северна Македония, като най- много са били през 2018 година - близо 13 000 и по над 10 000 през 2012 и 2019 година.

През 2020 г. пък българско гражданство са получили 6712 македонци, посочи Ахладова

Македонците имат силен интерес към българското гражданство най-вече заради това, че могат да пътуват без визи в ЕС.

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев коментира, че докато македонци искат българско гражданство, което ги прави и граждани на Европейския съюз, в Северна Македония се провежда недопустима политика и се правят внушения срещу България.

България до момента няма ясна статистика колко македонци остават да живеят у нас, след като получат български паспорти.

Те получават гражданство най-често на база български произход, макар и да има затруднения при доказването му.

През 2018 година избухна мощен скандал с арестите на шефа на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и още 19 служители на ведомството заради издаване на фалшиви удостоверения за български произход на кандидати за гражданство.

По случая бяха повдигнати обвинения, чуха се съмнения, че ВМРО покровителства търговията с българско гражданство, но партията отрича, както и прокуратурата. Премиерът Бойко Борисов нареди да се мисли как да се закрие агенцията, но от Обединените патриоти и ДПС са против.

Акцията в ДАБЧ предизвика сериозни трусове в управляващата коалиция. Харалампиев бе номинация на ВМРО, но самата институция бе в ресора на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов. Той се оправда, че не я ръководел пряко. Лидерът на ВМРО Красимир Кракачанов отрече партията му да е взимала пари чрез корупционна схема в агенцията.

"Откакто аз съм председател на ВМРО, една стотинка от Македония или откъдето не е придобита в наша полза. И ако някой докаже противното, готов съм веднага да напусна поста, да се откажа от политиката и да се гръмна със законно притежавания си пистолет на площада в София", обяви той.

mediapool.bg