Кламер БГ - Новини: Шестима с "професия измамник" са арестувани от прокуратурата

Шестима с "професия измамник" са арестувани от прокуратурата

България

|
Пет, 11 Дек 2020г. 17:23ч.
Шестима с "професия измамник" са арестувани от прокуратурата

Шестима души са арестувани по подозрение за участие в престъпна група за телефонни измами, съобщи спецпрокуратурата в петък. Трима от тях са арестувани в Румъния, откъдето са действали. Обажданията до България са правени през карти на румънски оператори. Там има възможност за купуване на анонимни карти, което е удобно за измамниците.

Групата е създадена през 2019 г., твърди прокуратурата. До момента са събрани данни за осем измамени у нас. От тях измамниците са взели общо около 156 хил. лв. В Румъния са били ръководителят на групата и т.нар. "въртачи", които се обаждат по телефона. У нас са били само "мулета", т.е. хората, които прибират парите.

При арестите в Румъния са намерени 84 сим карти и 10 телефона. При обиски на общо 12 адреса у нас са открити 75 телефона, 25 карти, картодържачи, газов пистолет, златни накити, пари, документи, както и 12 коли. За нито един от арестуваните няма данни да е работил и да има официални доходи. Обиските у нас са правени в Плевен, Велико Търново и Перник, а прокуратурата разпространи снимки на жилища и коли.

"Те, смело мога да кажа, че упражняват професията "измамник" - не са трудово ангажирани, а очевидно водят начин на живот (със стандарт) над средния за страната, живеят в луксозно обзаведени жилища и карат скъпи автомобили", обясни шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Валентина Маджарова, шефът на СДВР Гоерги Хаджиев и началникът на националната полиция Николай Хаджиев, Снимка: БГНЕС

Арестуваните са задържани за по 72 часа. Прокуратурата ще иска те да останат под стража за постоянно. Това е третата престъпна група от измамници, действала от Румъния, която е задържана в последната една година.

mediapool.bg