Кламер БГ - Новини: На матурата по български - съчинение по творба на Петя Дубарова или есе "Живот в мрежата"

На матурата по български - съчинение по творба на Петя Дубарова или есе "Живот в мрежата"

България

|
Пет, 19 Май 2023г. 15:51ч.
На матурата по български - съчинение по творба на Петя Дубарова или есе "Живот в мрежата"

Снимка: БГНЕС

Интерпретативно съчинение на тема "Пътят на посвещаването в любовта" по стихотворението "Посвещение" на поетесата Петя Дубарова или есе на тема "Живот в мрежата".

Това е последната и смятана за най-трудна задача от матурата по български език и литература, по която трябваше да работят близо 46 000 зрелостници.

Изпитът е разделен на три

Изпитът, който е задължителен за завършване на гимназия, е разделен на три модула. За решаването на първите два, които включват отворени и затворени въпроси, учениците имат по 60 минути. За последния - създаването на текст - 120 минути.

За зрелостниците със специални образователни потребности са предвидени 30 минути повече за първите две части от матурата и до 60 минути за последната.

Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор.

В първата част на матурата се набляга върху прилагането на книжовните норми и четенето с разбиране.

Във втората част се изисква познаване на изучаваните литературни произведения и способност за тяхното тълкуване. В една от задачите се очакваше зрелостниците да открият темата в неизучавана творба, а в друга – да съпоставят интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст ("Молитва" на Атанас Далчев и "Молитва" на Борис Христов), обясниха по-късно от Министерството на образованието.

Последният въпрос е именно писането на интерпретативно съчинение или есе.

Още по темата:

Матурата е с тежест при приема в 48 университета в България

Данните от предходни години показват, че повече ученици избират есето пред разсъжденията върху някоя от творбите, които са изучавали в училище.

В Министерството на образованието и науката са постъпили девет сигнала за нарушения. Три работи са анулирани в Кърджали, две в Благоевград, две в Пазарджик и по една в София и във Варна.

Резултати ще има до 9 юни

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100 точки, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни. Оценките от тази матура, както и от втория задължителен изпит по предмет по избор, влизат в дипломата за завършено средно образование. С тях може да се кандидатства за прием в университет.

Следващата задължителна матура е на 23 май.

mediapool.bg