Кламер БГ - Новини: Над 33 хил. бежанци от Украйна са останали в България

Над 33 хил. бежанци от Украйна са останали в България

България

|
Съб, 12 Март 2022г. 10:54ч.
Над 33 хил. бежанци от Украйна са останали в България

Над 33 хил. бежанци от Украйна са останали в България

От началото на конфликта в Украйна в България са влезли 69 735 души. От тях у нас са останали

33 516, като 1/3 са деца, каза на пресконференция вицепремиерът Калина Константинова.

Това, което ни се случва в България и Европа, се случва за първи път в историята на ЕС, за първи път се активира Директивата за временна закрила във всички държави членки, заяви вицепремиерът.

Тя коментира, че се обсъжда подкрепа от ЕС за държавите, а към момента местните власти ще разчитат на настоящия си бюджет. По думите ѝ общините имат кризисни планове, които трябва да бъдат организирани и приведени в действие спрямо новия подход на държавата.

Шефът на кризисния щаб за войната в Украйна Валери Рачев обясни, че опитът от кризата с бежанците от Сирия не може да се приложи при бежанците, бягащи от войната в Украйна.

"Нямаме такъв случай, както при кризата с бежанците в Сирия. Моделите, които са създадени за работа с институциите, не са приложими. Изправени сме пред предизвикателството да сменим почти целия модел за предоставяне на закрила", каза той.

Рачев добави, че се създават пунктове, където ще се решава въпросът за незабавно издаване на документи на всички, пристигащи от Украйна, които поискат временна закрила. В момента се пише нов софтуер и се създава организация, която да регулира процеса на транспортиране, настаняване и предложения за работа.

Вече има изпратени шестима консули на границите на Украйна с Молдова и Румъния, които ще съобщават предварителна информация за пристигащите към България. Създадена е организация във връзка с транспорта - има 12 автобуса на Министерството на отбраната, работи се и с частни превозвачи, а местните власти ще организират вътрешното транспортиране.

По думите на Рачев е много важно на областно и общинско ниво да се мобилизира целият капацитет - институции, доброволчески организации и граждани, за да могат да се решат съответните проблеми и да не се наложи създаването на палаткови бежански лагери.

Той добави, че по-голямата част от хората вече идват в България с идеята, къде искат да бъдат настанени. В момента най-много са в Ямбол. Настаняването става по линия на побратимените градове, на бизнес организации, които посрещат хората, с които са работили, дори прокуратурата посреща два автобуса с прокурори.

mediapool.bg