Кламер БГ - Новини: Над 2200 служители на НОИ протестираха за по-високи заплати

Над 2200 служители на НОИ протестираха за по-високи заплати

България

|
Четв, 25 Май 2023г. 12:23ч.
Над 2200 служители на НОИ протестираха за по-високи заплати

Стотици служители на НОИ в цялата страна стачкуваха предупредително за по-високи заплати Сн.БНТ

Над 2200 работници и служители от Националния осигурителен институт (НОИ) в цялата страна излязоха на предупредителен протест в четвъртък. Те спряха работа за едни час - от 10 до 11 часа. Исканията им са за по-високи заплати.

Настояват за увеличение на възнагражденията с поне 30 на сто в централното управление и териториалните поделения на НОИ.

Недолните носеха плакати с надписи: "Работещи бедни", "Инфлацията расте, доходите - не" и други.

Протестиращите определиха акцията си като предупредителна стачка и заявиха, че ако не бъдат чути исканията им за по-високи и достойни възнаграждения, ще преминат към ефективни действия. Те ще се изразяват в спиране на работа, респективно преустановяване на изплащането на болнични и пенсии.

По изчисления на Синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа" за целта ще са нужни 30 милиона лева, което е около 0.14% от бюджета на НОИ.

От синдиката настояват допълнителните средства да бъдат предвидени при приемането на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г.

От КТ "Подкрепа" обръщат внимание, че в проекта на бюджет за данък обществено осигуряване за 2023 г. разходите за персонал на НОИ не са променени изобщо и така няма възможност за никакво актуализиране на заплатите на служителите.

"Очевидно управляващи и политици от всички цветове не знаят или не оценяват труда и отговорностите, които носят заетите там. Това беше и все още е една от натоварените администрации по време на пандемията от Covid-19", се казва в позицията на синдикатите.

В нея е посочено, че служителите на НОИ са професионалисти, които не могат да бъдат лесно заменени, защото притежават изключително специфични знания за пенсионната система и следва да получат подобаващо възнаграждение за отговорностите, които носят.

Работещите в НОИ ще отстояват исканията си докрай. Заплашват, че ако те не бъдат изпълнени, ще преустановят работа и ще обявят безсрочни стачни действия.

Отговорът

По повод днешната предупредителната стачка на служители на НОИ в страната, управителят на института Ивайло Иванов каза, че от два месеца тече непрестанен диалог с двата синдиката – КНСБ и "Подкрепа". По думите му исканото 30-процентно увеличение на заплатите не може да стане без приемането на нов бюджет за 2023 г. Иванов отбеляза и очакванията за сформиране на редовно правителство.

Колегите сигурно имат основание да претендират за по-високи възнаграждения, но това е процес, който минава през доста сложна бюджетна процедура, добави също той.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване се формира от вноските на осигурените лица и със средства от държавния бюджет за дофинансиране на системата, но тези средства не могат да бъдат използвани за работни заплати и за каквито и да е други разходи, поясни Иванов.

mediapool.bg