Кламер БГ - Новини: Над 200 снегорина ще чистят София през зимата

Над 200 снегорина ще чистят София през зимата

България

|
Ср, 24 Окт 2018г. 17:19ч.
Над 200 снегорина ще чистят София през зимата

234 снегорина ще се грижат за почистването на София през тази зима. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова в сряда. Тя провери дали фирмите за почистване са готови за зимата. Традиционно това се случи, след като беше обявена първата прогноза за по-сериозно застудяване през този сезон.

Фандъкова обясни, че при по-сериозни валежи, фирмите ще осигурят още 52 допълнителни машини за почистването на улиците. Други 53 ще чистят извънградските и републиканските пътища, които се поддържат от Столичната община, като и за там е предвидена допълнителна техника, а именно 14 машини. Миналата година техниката беше същата.

"При прогноза за снеговалеж, снегорините ще бъдат разположени на 68 точки. Това се прави с цел максимално бързо да започнат да чистят пътищата. Целта е да не се допусне блокиране на града дори и в най-тежката обстановка. Досега не сме го допускали. Приоритетно се чистят улиците и трасетата на градския транспорт, след това значимите улици в кварталите и едва след това кварталните улици", обясни Фандъкова.

Тя каза, че традиционно улиците се третират с натриев хлорид, но изискват от фирмите да разполагат и с калиеви и магнезиеви соли, които да разпръскват при по-тежки зимни условия.

"Тази година за първи път ще взаимстваме практиката на Виена да третират пътищата с воден разтвор на натриев хлорид. Ще бъде обработено едно трасе, за да видим дали това е подходящо за нашите условия и ако е, да го заложим като изискване в новите договори и да поискаме да имаме такава техника, която да може да обработва предварително улиците. Във Виена обаче температурите през зимата са по-високи, така че предстои да видим дали този опит е приложим у нас", каза кметът.

Фандъкова каза още, че за миналия сезон общината не е платила на почистващите фирми над 3.5 млн. лева заради недобре свършена работа.

mediapool.bg