Кламер БГ - Новини: Навални призова за всекидневни антивоенни протести

Навални призова за всекидневни антивоенни протести

Европа

|
Ср, 02 Март 2022г. 16:25ч.
Навални призова за всекидневни антивоенни протести

Снимка: БТА

Руският дисидент Алексей Навални призовава от затвора руснаците, както и хората по света, да провеждат всекидневни протести срещу военните действия на Русия в Украйна. Това заяви днес негова говорителка, цитирана от Ройтерс.

"Алексей Навални призовава хората да излизат да протестират срещу войната всеки ден от 19 ч., а през уикендите - от 14 ч. На главните площади във вашите градове, където и да сте", написа Кира Ярмиш в Туитър.

По-рано движението на Навални, който е в затвора, призова към гражданско неподчинение като протест срещу руската инвазия в Украйна.

Русия не трябва да бъде "нация на уплашени страхливци", заяви Навални, който нерече руския президент Владимир Путин "безумния малък цар".

"Призовавам всички да излязат на улицата и да се борят за мир", каза той в изявления, публикувани във Фейсбук, Туитър и Ю Тюб в сряда, призовавайки руснаците да не се страхуват от влизане в затвора.

"Ако, за да предотвратим война, трябва да напълним затворите и полицейските микробуси, ние ще напълним затворите и полицейските микробуси", каза Навални.

45-годишният мъж, който поведе най-големите протести в Русия срещу Путин през последните години и оцеля при отравяне с нервнопаралитичния агент "Новичок" през 2020 г., сега излежава присъда в затвора по стари обвинения в измама.

Преди ден движението на Навални призова за кампания на гражданско неподчинение в знак на протест срещу нахлуването на Русия в Украйна.

В последните дни в цяла Русия се проведоха антивоенни протести, а над 6800 души бяха арестувани за участие в демонстрациите.

mediapool.bg