Кламер БГ - Новини: Консервативната опозиция в Германия е против спирането на вноса на руски газ и петрол

Консервативната опозиция в Германия е против спирането на вноса на руски газ и петрол

Европа

|
Нед, 06 Март 2022г. 10:54ч.
Консервативната опозиция в Германия е против спирането на вноса на руски газ и петрол

Фридрих Мерц

Германските християндемократи са против пълното блокиране на вноса на руски газ и петрол и подкрепят запазването на културните връзки с Русия въпреки войната в Украйна, заяви лидерът им Фридрих Мерц, цитиран от БТА.

"В момента не обмисляме увеличаване на санкциите по отношение на енергийните доставки от Русия", заяви Мерц след заседание на ръководството на Християндемократическия съюз (ХДС).

Дискусията в партията, която доминира в политиката на Германия от десетилетия, но в момента е в опозиция, продължава, каза Мерц. "Ако тази война продължи, ако жестокостите, извършвани срещу цивилното население, продължат, ние сме отворени към идеята, че ще трябва да използваме и тези средства", каза той.

ХДС също така не подкрепя скъсването на културните връзки с Русия, като лидерите на ХДС са единодушни, че не всички мостове трябва да бъдат изгорени, каза Мерц. "Искаме да останем в контакт с хората на културата, които желаят да продължат да работят с нас, когато това е възможно", каза той.

"Русия не е наш враг. Там има деспотично правителство, престъпен режим, който сега води тази агресивна война", каза той, но подчерта, че ХДС прави разлика между правителството и населението.

mediapool.bg