Кламер БГ - Новини: На три дни един работник умира при трудова злополука у нас

На три дни един работник умира при трудова злополука у нас

България

|
Пет, 28 Апр 2023г. 15:43ч.
На три дни един работник умира при трудова злополука у нас

На три дни един работник умира при трудова злополука у нас

Всеки работен ден у нас повече от 10 души претърпяват злополука на работното място, а на по-малко от 3 работни дни един работник умира. През 2022 г. има увеличение в броя на трудовите злополуки спрямо 2021 г. Увеличава се и честотата на злополуките, завършили със смърт: една на всеки 30 трудови злополуки през 2022 г. е завършила със смърт, докато през 2021 г. с фатален край е завършила една на всеки 35 трудови злополуки.. Това показва анализ на КТ "Подкрепа" по повод Световния ден за безопасност и здраве при работа, който по традиция се отбелязва всяка година на 28 април.

Според анализа на КТ "Подкрепа“ насочването на вниманието и финансовия ресурс от страна на работодателите към мерките за предотвратяване на пандемията, са станали за сметка на мерките за осигуряване на общата безопасност на работното място, в това число мерките срещу психосоциалните рискове, мускулно-скелетните увреждания, сърдечносъдовите заболявания и други.

Аналогични са и тенденциите, които регистрира Националният осигурителен институт.

Нараняванията, свързани с изпълняването на служебните задължения, от 600 през първото тримесечие на 2022 г. достигнат до 639 година по-късно, което е нарастване с 6,5%, показват анализите на НОИ за последните две години.

От данните става ясно, че това увеличение се дължи най-вече на по-големия трудов травматизъм при мъжете. Регистрираните през 2023 г. злополуки с тях са били 374 при 340 една година по-рано. За сравнение - трудовите злополуки с жени са нараснали с 5, посочват от осигурителната институция.

Според проучвания от последните години у нас най-често срещаните рискови фактори в работната среда са стресът и напрежението, които увеличават риска от сърдечно-съдови

заболявания, както и неудобните работни места, предразполагащи към принудителна поза на тялото и необходимостта от вдигане на тежести, които водят до чести мускулно-скелетни увреждания.

mediapool.bg