Кламер БГ - Новини: Финансират социални мерки със 114 млн. лв.

Финансират социални мерки със 114 млн. лв.

България

|
Пет, 28 Апр 2023г. 15:54ч.
Финансират социални мерки със 114 млн. лв.

Министерство на труда и социалната политика

Шест нови операции бяха одобрени от Комитета за наблюдение на Програма "Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027) -

ПРЧР. Общата стойност на мерките е близо 114 млн. лв. С тях ще бъде подобрено качеството на административните услуги за гражданите и бизнеса, ще се насърчи привличането на български и чужди граждани за работа в България, ще се окаже подкрепа на специализантите в здравеопазването и ще се стимулира социалния диалог и колективното договаряне.

"Дестинация: България“ привлича българи и чужденци да работят у нас

"Дестинация: България“ е новата мярка, с която се очаква на работа у нас да бъдат привлечени най-малко 705 български и чуждестранни граждани. Бюджетът на операцията е в размер на 15 млн. лв., а дейностите по проекта ще се изпълняват от Агенцията по заетостта до 2027 г. Участниците в проекта следва да са пребивавали в чужда държава през последните 12 месеца или да са завършили наскоро висшето си образование в друга държава.

Основната цел на операцията е да бъдат предприети действия за привличане на работна сила в България с подходящи трудови характеристики, включително чрез предоставяне на пакети от мерки за подкрепа на мобилността. С тях ще бъде осигурена помощ за наем на жилище за период до 12 месеца, ако лицето започне работа в населено място, в което не притежава собствено жилище. Чужди граждани или членове на семейството, които са чужди граждани, ще могат да се включат в обучения по български език. За започналите работа в България ще бъде осигурен транспорт от и до работното място.

20 млн. лв. за подкрепа на специализантите в здравеопазването

С новата мярка „Специализация в здравеопазването +“ по ПРЧР ще бъдат подкрепени обучаващите се специализанти в системата на здравеопазването с фокус върху дефицитни специалности и области с установен недостиг на специалисти. Очаква се с мярката да бъдат обхванати 280 заети в сферата на здравеопазването, които да повишат компетенциите си.

Операцията е с бюджет от 20 млн. лв. и с продължителност до 2028 г. Конкретен бенефициент е Министерството на здравеопазването. По мярката е планирано предоставяне на месечен финансов стимул в размер на 807 лв. за специалистите, които се обучават извън дефицитни за страната специалности или в области с установен недостиг на специалности.

АСП ще разкрие безплатна телефонна линия за услугите си

Агенцията за социално подпомагане ще разкрие безплатен телефон, на който ще бъде получавана информация за услугите, които се предоставят от агенцията. Разкриването на единния колцентър ще бъде реализирано по мярката „Повишаване на капацитета на служителите на Агенцията за социално подпомагане във връзка с модернизиране на системите за социална закрила“ по ПРЧР.

Основната цел на мярката е да бъде модернизирана дейността на АСП като администрация, изпълняваща държавната политика по социално подпомагане и социална закрила.

Дигитализират архива на НОИ

Архивът на Националния осигурителен институт ще бъде дигитализиран по мярката „Модернизация и дигитализация на услугите на Националния осигурителен институт“, която беше гласувана от Комитета за наблюдение на Програма „Развитие на човешките ресурси“. Основната цел на мярката е повишаване капацитета на институцията за по-качествено предоставяне на услуги и обслужване на потребителите. В рамките на процедурата ще бъде повишен административният капацитет на около 1 500 служители на НОИ.

90 служители на КЗД ще повишат компетенциите си

Общо 90 служители на Комисията за защита от дискриминация се очаква да повишат компетенциите си по операция „НЕ“ на дискриминацията“ по ПРЧР, която е с бюджет от 1,6 млн. лв. и с продължителност до 2026 г.

Основната цел на мярката е повишаване капацитета и експертизата на Комисията за защита от дискриминация като орган, отговорен за осигуряване равенството на гражданите пред закона.

52 млн. лв. за насърчаване на социалния диалог

ПРЧР ще отвори за кандидатстване операция „Социално партньорство“ с бюджет от 51 948 800 лв. Кандидати и партньори по мярката могат да бъдат представителните организации на работодателите и на работниците и служителите на национално ниво.

С мярката ще бъде насърчен социалният диалог и колективното договаряне чрез съвместните дейности и повишаване капацитета на социалните партньори за разработване на инструменти и политики, ускоряване на дигиталната и устойчивата трансформация, приспособяване на работниците, предприятията и предприемачите към промените чрез засилване и укрепване на социалния диалог.

mediapool.bg