Кламер БГ - Новини: На изборите ще има над 750 секции в чужбина

На изборите ще има над 750 секции в чужбина

България

|
Четв, 17 Юни 2021г. 17:54ч.
На изборите ще има над 750 секции в чужбина

На изборите ще има над 750 секции в чужбина

Подадени са близо 72 000 заявления за гласуване в чужбина, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Това е с около 16 хил. заявления по-малко в сравнение с тези вота през април, което беше очаквано заради последните промени в Изборния кодекс и връщането на автоматично разкритите секции.

"От по-малкото заявления, обаче, не следва, че интересът на българските общности извън страната е по-слаб. Съществува една доста голяма разлика между ситуацията преди изборите през април и сегашната ситуация, и тя е в това, че този път бяха открити над 500 секции на базата на гласували 100 или повече избиратели в различни места в света. Това, както личи и по броя на подадените заявления, се отразява демотивиращо на хората в тези места където така и така има секция да подават заявления", каза Томов.

Въпреки, че подаването на заявления за гласува в чужбина приключи, все още не е ясно колко точно ще са секциите зад граница, защото ЦИК не е взела окончателно решение.

"Няма да над 800 секциите, няма да са под 750", каза ориентировъчно Томов и подчерта, че трябва да бъдат намерени хора за секционни комисии, както и места, които отговарят на противоепидемичните мерки в различните страни. За сравнение за вота през април секциите зад граница бяха едва 464.

"Най-много секции ще бъдат открити традиционно във Великобритания, Германия и Турция", посочи говорителят на ЦИК.

Томов обаче подчерта, че подаването на заявления е важно не само за откриване на секция, а и за да се облекчи и гласуването в изборния ден

"Когато избирателят е подал заявление той се включва предварително в списъка и не се попълват едни документи, свързани с подаването на декларация, че не е гласувал и няма да гласува на друго място, които бавят секционните комисии, бавят избирателите, възникват опашки. Трябва да сме готови този път за това, че е напълно възможно да гласуват повече хора, отколкото са гласували през април, при по-малко подадени заявления, значи при по-къси предварителни списъци", каза той.

mediapool.bg