Кламер БГ - Новини: Символично ВЕИ министерство открива "Грийнпийс" заради липсата на зелени мерки

Символично ВЕИ министерство открива "Грийнпийс" заради липсата на зелени мерки

България

|
Четв, 17 Юни 2021г. 20:36ч.
Символично ВЕИ министерство открива "Грийнпийс" заради липсата на зелени мерки

Символично ВЕИ министерство открива

Активисти от "Грийнпийс" ще открият в понеделник сутринта символично Министерство на възобновяемата енергия и ще поискат среща с енергийния министър среща, за да му припомнят, че на 30 юни изтича срокът за приемане на европейската директива за възобновяемата енергия в българското законодателство.

Реално обаче при липсата на парламент няма как да се приеме своеобразната пътна карта за замяна на изкопаемите горива с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

С демонстрацията, която ще започне сутринта в деня на лятното слънцестоене, активистите искат да напомнят не просто за формалния краен срок, но и за крайната необходимост от реформа в българския енергийния сектор. Според природозащитниците е редно да се позволи на хората лесно сами да произвеждат енергия за собствени нужди от възобновяеми източници, както и да очертае път за модернизация на сектора и крайна дата за използването на въглища.

Демонстрацията ще бъде изцяло позитивна с идеята "да събуди" служителите, идващи на работа в министерството, посрещайки ги със слънчево настроение и напомняне за крайния срок и новите технологии, както и да информира минувачите за темата, заявиха от организацията.

Служебният министър на енергетиката също е поканен на празненството и за среща с активистите от 08:30 ч. с официална покана, която му е била изпратена в четвъртък, допълва се в съобщението.

mediapool.bg