Кламер БГ - Новини: На живо: Депутатите обсъждат закриването на спецправосъдието

На живо: Депутатите обсъждат закриването на спецправосъдието

България

|
Четв, 14 Апр 2022г. 09:14ч.
На живо: Депутатите обсъждат закриването на спецправосъдието

Сн. БГНЕС

Закриването на специализираните съд и прокуратура обсъждат депутатите в четвъртък, след което предстои окончателното им гласуване.

Ако това стане, всички висящи дела ще бъдат прехвърлени в Софийския градски съд. Тези, които не са започнали, ще бъдат пратени в окръжните съдилища по места. Промените трябва да се случат в рамките на три месеца.

Мотивите на управляващите са, че спецправосъдието е символ на превзетата държава, а структурите са неефективни и са се превърнали в орган за политическа репресия.

Премахват се и т.нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на инспектората към ВСС.

В пленарната зала ще бъде гласувано и решението, с което пътната агенция ще може да заплати 50% от всички финансови задължения по договорите за поддръжка на републиканските пътища.

Останалите 50%, които се дължат на строителния бранш, ще бъдат платени след стриктна проверка, каза премиерът Кирил Петков.

Пътностроителните фирми вчера протестираха с искане моментално да получат половината от дължимите им средства. Проекторешението предвижда браншът да получи първоначален транш от 600 милиона лева.

mediapool.bg