Кламер БГ - Новини: На 99 години почина принц Филип

На 99 години почина принц Филип

Свят

|
Пет, 09 Апр 2021г. 16:28ч.
На 99 години почина принц Филип

Херцогът на Единбург и съпруг на британската кралица Елизабет ІІ – принц Филип, почина на 99-годишна възраст, съобщиха от Бъкингамския дворец в петък.

"С дълбока мъка Нейно Величество кралицата обявява смъртта на своя обичан съпруг – Негово Кралско величество принц Филип, херцог на Единбург. Негово Кралско величество си е отишъл спокойно тази сутрин в двореца Уиндзор", посочва се в изявлението, което по стара традиция беше окачено в рамка на оградата на Бъкингамския дворец.

"Днес се молим с Нейно Величество Кралицата, изказваме своите съболезнования на нея, на цялото семейство и благодарим – като нация, като кралство, за изключителния живот и работа на принц Филип- херцогът на Единбург", заяви британският премиер Борис Джонсън. Той отбеляза, че кралското семейство е загубило не само толкова обичана и високо уважавана обществена фигура, но и отдаден съпруг, горд и обичащ баща, дядо, а в последните години и прадядо.

Премиерът цитира думи на кралицата от преди време, че страната дължи на съпруга й много и "това трябва да се знае".

Джонсън каза още, че принц Филип е оформил и вдъхновил живота на безброй млади хора чрез буквално десетките хиляди събития, на които той е подкрепят техните надежди и окуражавал техните амбиции.

"Днес мислите на цялата нация трябва да са с Нейно Величество и семейството", заяви Джонсън.

Лидерът на лейбъристите сър Киър Стармър заяви: "Обединеното кралството загуби изключителен служител на обществото в лицето на принц Филип."

"Принц Филип посвети своя живот на нашата страна – от изявената му кариера в Кралския флот през Втората Световна война до десетилетната му служба като херцог на Единбург", допълни Стармър.

"Той ще бъде запомнен със своята изключителна отдаденост на Кралицата. Повече от седем десетилетия той беше до нея. Техният брак бе символ на сила, стабилност и надежда, дори когато светът около тях се променяше – напоследък покрай пандемията. Това беше партньорство, което вдъхнови милиони във Великобритания и отвъд", заяви още той.

Първият министър на Северна Ирландия Арлийн Фостър изрази своята "най-дълбока симпатия" към кралицата и кралското семейство в "това тъжно време".

Първият министър на Уелс Майк Дрейкфорд заяви, че е "изключително тъжен" да научи за смъртта на херцога. "Той служи на короната със себеотрицателна отдаденост и много ще липсва на народа на Уелс и множеството организации, които подкрепяше", написа Дрейкфорд в Туитър.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън изпрати своите най-дълбоки съболезнования на кралицата и кралското семейство.

Премиерът на Ирландия Майкъл Мартин също изрази своите съболезнования и каза, че "нашите мисли и молитви са с кралицата и народа на Обединеното кралство".

Почитта си към принц Филип изразиха и редица европейски премиери и крале.

Младият гръцки принц и морски кадет е на 18 години, когато като курсант в Кралския военноморски колеж в Дартмут, Южна Англия, среща през 1939 г. за пръв път 13-годишната принцеса Елизабет. Прави блестяща кариера по време на службата си във Военно-морските сили по време на Втората Световна война и това му отваря широко вратите. През 1946 г. предлага на принцеса Елизабет брак, който тя приема, без да иска мнението на родителите си и остава непоколебима в това свое решение. Сватбата им е година по-късно и пет години преди тя да стане кралица.

"Първоначално кралското семейство го гледа с лошо око. "Смятаха го за груб, невъзпитан и очакваха от него изневери", разкрива впоследствие Алън Ласел, частният секретар на бащата на Елизабет - крал Джордж VІ.

"Моята първа, втора и последна задача е никога да не изоставям кралицата", казва обаче Филип на частния си секретар веднага след сватбата им.

Двамата имат четири деца. Престолонаследникът Чарлз и сестра му Ана се раждат преди коронясването на Елизабет ІІ за кралица след преждевременната смърт на баща ѝ Джордж VІ. Като кралица тя ражда принцовете Андрю и Едуард.

С невероятното си чувство за хумор принц Филип се жалва, че "съм единственият мъж в страната, на когото не е позволено да даде името си на собствените си деца". Те приемат презимето на майка си Уиндзор вместо неговото Маунтбатън.

Като консорт на кралицата той се отказва и от военната си кариера, което му тежи изключително много.

Макар и принуден винаги да е на втора линия и да се съобразява с програмата на съпругата си, Единбургският херцог се превръща в нейна "сила и опора" по думите на самата Елизабет ІІ.

Само след няколко месеца той щеше да навърши сто години.

Роден е на 10 юни 1921 г. на гръцкия остров Корфу, но семейството се мести да живее в Европа. Негов баща е принцът на Гърция и Дания Андрю, а майка му е принцеса Алис, дъщеря на лорд Луис Маунтбатън и праправнучка на кралица Виктория.

В средата на февруари принц Филип се почувства зле и по съвет на лекари прекара известно време в болница заради сърдечни проблеми.

mediapool.bg